maanantai 19. tammikuuta 2015

61. Kaalilaatikko

Joskus kannattaa muistaa (kaikkien eksoottisten kokeilujen keskellä), että perinneruoka on sitä parasta perusravintoa. Sitä on syöty "kautta aikojen". Tässä yksi perusruoka, mutta vegaanina. Kaalia kannattaa syödä, sillä se on hyvää (kuitua) ja terveellistä, Edullistakin!

Siinäpä sitä - simppeliä ja niin hyvää. Tällä kertaa en herkuttele raakasurvotulla puolukalla,
vaan toisella terveyspommilla: pihlajanmarjoilla.
Kurkkaa "Pohjolan kaprikset"...

Kaalilaatikko (pari annosta annosta)

Tarvikkeeet
-1 pieni kaali
-1- 2 porkkanaa
-paistamiseen öljyä
-mausteet: 1-2 tl balsamicoa,suolaa, meiramia, timjamia.
Jos kaipaa makeutta, laita kookossokeria (siirappimainen maku, alhainen GI)
”Jauheliha”:
-1 dl tummaa soijarouhetta
-1 sipuli + 2 valkosipulin kynttä
-1 dl vettä + ½ kasvisliemikuutio
-paistamiseen öljyä
-mausteet (laita reilusti paitsi suolaa ei liikaa!): suolaa/soijalientä, paprikajauhetta, pippuria, chiliä (tai ketsuppia)..
(-kaurakermaa / kookoskermaa, soijamaitoa)


Eikä ole vaikeaa tehdä, vaikka äkkiseltään kuvassa näyttää olevan montaa ainesta. Ei ole,
ja jokainen maustaa sillä, mikä suussa hyvältä maistuu..
PS: soijarouha kannattaa AINA MAUSTAA palon reilummin kuin mitä on "lihansyöjäaikoina" tottunut...

Valmistus:
Laita pannulle öljyä, kuullota pilkottu sipuli sekä valkosipuli. Lisää kuiva soijarouhe ja paista hetki. Lisää neste + mausteet ja maista, että on suun mukaista (huom. saa olla vähän "ylimaustetun" tuntuista, muttei liian suolaista). Hauduta hetki, mutta anna jäädä kosteaksi, sillä kuivuu vielä uunissa.
Laita soijarouhe sivuun. 

Pannulle taas öljyä ja kuullota pilkottuja porkkanoita ja suikaloitua kaalia hetki. Mausta ja maista.
Laita kaaliseos sekä soijarouhe vuokaan ja sekoittele sekaisin.Lisää joko vähän vettä (tai kaurakermaa / kookoskermaa / soijamaitoa / pakuriteetä!) (Voit myös lisätä vähän öljyä.)

Paista uunissa 175 asteessa noin tunti. Jos pinta tummuu liikaa, laita folio päälle. Jos näyttää kovin kuivalta, lisää nestettä. 

Soijarouhe on monikäyttöinen, ja sitää löytyy tummaa ja vaaleaa. Hyvä proteiinin lähde. Tummaa käytetään yleensä jauhelijan sijaan. Rouhe kannattaa maustaa kunnolla. Mausteita enemmän kuin liharuokiin on tottunut laittamaan (paits suola!). Rouhe on myös täysin rasvaton, eli yleensä ruokiin lisätään vähän öljyä.

VINKKI: Rouhettava voi myös ripotella sellaisenaan jugurtin tai sosekeittojen päälle...

JÄLKIPÄIVITYS (8/2/2015): Tekaisin kaalilaatikosta ns. sunnuntaiversion. Hieman aasialaisella twistillä:
-lisäsin valkokaalin lisäksi aineksiin sekä kukkakaalia että broccolia (kahden nyrkillisen verran)
-kun esivalmistelin (teen wokkipannussa, koska siinä hyvä hämmentää) lisäsin hetken hautuneeseen kaali-porkkanaseokseen sekä seesaminsiemeniä (vajaa desi) sekä lurautin seesamiöljyä (pari rkl, kannattaa laittaa varoen: seesamiöljy on niitä aineksia, jotka eivät juuri tuoksu, mutta tekevät helposti makuvallankaappauksen). Sitten vielä pari rkl vegaanitomaattipestoa (Pirkka Arrabiata -hothot). Ja lopuksi tadaa: desilitra maapähkinävoita. Hetken hämmentely, soijajauleliha joukkoon ja uuniin. Taisi muuten mennä sunnuntailoodaan hitusen extrachiliä. Voilá!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti