sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Sieniä ja tatteja

Long time no see eli pitkästä aikaa. Joku kyseli sienireseptiä: pistetään virtuaalimuistiin :)
Sieniessonki onkin huipussaannja siitä sitten kokeilmaan. Minä pidän etikkaisista ja aasialaisista jutuista, joten vaikka näin:

Aasialaistyyppiset etikkahaperot

n. 1 l ryopattyja kangasrouskuja (tai muita sekasienia)
Liemi
1 dl etikkaa
2 dl vettä
2 tl suolaa
3- rkl kookossokeria
1/2 limen kuori ohuina suikaleina
1/2 punasipuli "venelohkoina"
1 tl raastettua inkivääriä
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
1-2 rkl sweetchili pullosta

Kiehauta liemi ja lisää ryöpätyt (saa olla suurina paloina, kiva syödä vaikka leivän päällä) sienet joukkoon. Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.


Siideritatit vasemmalla, aasialaiset haperot oikealla

On siellä metsässä nyt vaikka mitä. Osa suoraan pannulta suuhun, osa säilykkeiksi.

Pikantti, tuunattu sienisalaatti

3 dl ryöpättyjen kangasrouskujen tai sekasienten hakkelusta
1/2 sipuli pieneksi pilkottuna
1/2 purkkia vege creme fraiche (käytin Oatlyn, jota lähikaupassa)
1/2 dl vegaanimajoneesia (extracoop S-ketjulla on vegaaninen)
yrttisuolaa, agavesiirappia, pikku liraus valkoviinietikkaa

*maista suolan ja makeuden määrä oman suun sopivaksi
Ja se tuunaus: 1 dl hakattuja ketunleipiä. Niitä on vielä metsä pullollaan, pikku pussi sienikoriin...

Ketunleivästä tulee kivan kirpsakka pikantti maku. Vaikka on syksy: hortaa, hortaa...



Siideritatit eli tatti antipastot

1,5 dl viipaloituja tatteja (laitoin punikki ja kuusenherkkutattia)
1/2 sipuli venelohkoina
Liemi:
2 dl Inkiväärijuomaa (Rochester Dark Ginger, holiton -ostinkohan "Punnarista"?)
2 dl Siideriä (Happy Joe's, holiton Lidlistä)
2 dl etikkaa
10 mustapippuria
2 suurta valkosipulinkynttä
3 tl suolaa (lisää vähitellen ja maista)
4 rkl kookossokeria
1-2 valkosipulin kynttä viipaloituna
*maista liemi oman suun makuiseksi (lisää mausteita tai vettä tarpeen mukaan)

Kiehauta liemi kuumaksi, ota liedeltä ja lisää tatit. Lisää lopuksi iso nippu hienoksi hakattua tuoretta persiljaa. Säilytä jääkaapissa.

Herkkutatti pysyy kuosissaan, mutta punikkitatti vaihtaa väriä...



Tekotapa helppo, vaikeinta on aina malttaa odottaa.... 
(..nytkin napottelin osan jo tulikuumana suuhun. Nam!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti