lauantai 16. toukokuuta 2015

75. Vegaanin Voikukkahunaja

Oijoijoi.. En vielä pari päivää sitten tiennyt, että voisi olla "vegaanista hunajaa". Nyt tiedän, voi sitä. Ja tuota voi tehdä ihan itse - voikukista.

Reseptiä en keksinyt, alkuperäinen täällä. Mutta tapani mukaan tein "pientä säätöä"... Arvelin, että tämä saattaisi olla hyvääkin, joten tein heti reilumman satsin kuin alkuperäisessä reseptissä. Onneksi tein! Laitoin myös mukaan muutakin terveelistä...

Monet kukat ovat syötäviä, mutta kuten aina: täytyy tietää, sillä osa on myrkyllisiä!
Voikukka, keto-orvokki, mustikankukka, viinimarjan kukinnot ovat syötäviä...

Voikukka-Hunaja


Tarvitaan
100 g voikukan kukinnon keltaisia osia
5 dl vettä
2-3 dl kookossokeria (alhainen GI = 35)
1 tl kurkumaa
2 tl kuivattua minttua
todella pikkuripaus suolaa

Valmistus
Kerää voikukat puhtaalta alueelta! Ei tien vierestä. Minulla oli vajaa puolikas hedelmäpussillinen putsaamattomia kukkia. Nypi voikukan kukinnoista huolella vain keltaiset (hede & emi) osat hunajaan. Vihreät ja kirpeät huolella pois! Tämä kannattaa tehdä huolella.

Laita vesi kiehumaan ja keltaiset kukinnot sinne. Keitä n 10 minuuttia. Alkuperäisessä neuvottiin siilaamaan kaikki kukinnot pois, mutta minäpä jätin osan hunajaan, sillä minusta näyttää hauskemmalta, kun näkee mistä tehty. Antaa myös hieman sakeutta..

Siilauksen jälkeen siirrä liemi takaisin kattilaan, lisää sokeri ja mausteet ja keitä "kasaan" jolloin sakeutuu. Maista sokerin määrä. Käytin kookossokeria, joka on terveellisempi kuin tavallinen (tavallisen GI=100, kookossokerin GI=35). Tulee myös kivan tumma väri, vaikka kyllä tuo keitos oli keltaista jo itsessään. Keitin ehkä n. 20 minuuttia. Olisi voinut olla sakeampaakin, mutta maku se on tärkein.
Ja se on muuten hyvä..

Laittelin heti seuraavana aamuna tuorepuuron päälle... Nammm...

Aamupala: soijajugua, jonka päällä liotettuja chiansiemeniä, pellavarouhetta & -siemeniä, mustikoita & mustikankukintoja, viinimarjankukintoja ja sitä siirappimaista VOIKUKKAHUNAJAA!


Ja miksi ihminen nyt voikukkaa söisi!
-kiva kerätä ja tehdä itse asioita.
-voikukka puhdistaa maksaa.
-voikukka on diureettinen eli poistaa nestettä, joten ei liian kanssa popsita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti