tiistai 12. toukokuuta 2015

72. Vegaani Nokkospesto

Nyt juoksujalkaa hortamaan.. Esim. nokkossesonki alkaa olla parhaimmillaan, kun ovat vielä pieniä ja notkeita ja voi käyttää varsineen. Eikä kukinta ole vielä lähelläkään...




Vegaanin Nokkospesto

Tarvikkeet:
1 l nokkosia
1 dl hyvää oliiviöljyä
*1 dl cashewpähkinöitä
*1/2 dl ravintohiivaa
*1-2 rkl kuivattuja valkosipulisiivuja (voi tuorettakin laittaa 1-2 valkosipulin kynttä)
*ripaus hyvää ja korkealaatuista (yrtti)suolaa

* yhdessä mixattuna = vegaaniparmesan. 
*Ei huono muussakaan yhteydessä. Koita vaikka keitettyjen vihreiden papujen sekaan sekoitettuna!

Valmistus:
Huuhtele nokkoset ensin hyvin ja tämän jälkeen ryöppää (=kiehautat nopeasti, että pehmenee.) Ryöppäys ei välttämätön, mutta mielestäni maku pehmenee kivasti. (Säästä ja jäähdytä ryöppäysvesi ja kastele sillä kukkaset. Tai pese hiukset.)

Sen jälkeen kaikki aineet mixeriin ja sur-rur tahnaksi. Öljyn määrällä voit säädellä kuinka notkeaa tai tanakkaa haluat. Tahna puhtaaseen - PUHTAASEEN - kannelliseen lasipurkkiin. Liruta vielä päälle öljyä ns. aromilukoksi. Säilyy jääkaapissa reilun viikon, mutta eihän se säily, koska on niin hyvää..

...ihan minkä kanssa tahansa: kastikkeena, salaatin päälle, leipästen päälle... ja söin itse juuri suoraan lusikalla sellaisenaan. Aaahh!

Samalla kun niitä nokkosia metsästää, saattaa pussiin (pidä useita pusseja mukana ja kerää erikseen) tarttua muutakin hortaa. Tässä voikukannuppuka (tulee kapriksia) sekä vuohenputkea (tulee salaattia)... 


HUOM! Nokkoset ovat ihania ja ilmaisia raaka-aineita muihinkin (pannari, keitto, muhennos...). Mutta ole tarkkana, ettet kerää teiden varsilta, heppatalleilta tai lannoitetuilta pelloilta / maisemista... Ainoastaan puhtailta paikoilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti