tiistai 3. helmikuuta 2015

63. Beluga - linssit

Beluga. Saattaa viedä osalla ajatukset kaviaariin, mutta on sen nimisiä linssejäkin. Oijjoijoi, mitä herkkua. Jollet ole kokeillut belugalinssejä, niin nyt mars kauppaan sieltä... Ei juuri minkään näköistä, muttei ole kaviaarikaan. On sitäkin tullut ex-lihansyöjäaikona popsittua. Eräänkin kerran Tukholman Grand Hotellissa 5-ruokalajin illallista vietellessä. Nyt saa lihat ja kalat olla. Linssit hurraa!




BelugaMuhennos

Tarvikkeet:

2 dl Belugalinssejä
4 dl vettä
2 porkkanaa
1-2 varsiselleriä
1/2 - 1 broccoli
Mausteita: 
2 valkosipulin kynttä
1-2 tl kurkumaa
1 tl savupaprikaa
pippuria, suolaa, 2 laakerinlehtiä
(Sopisi hyvin: 2 rkl tomaattipyre tai ketsuppia. En laittanut, koska ei ollut kaapissa.)

**Kun kiehuneet kypsiksi ja vähän jäähtyneet lisäsin 2 rkl oliiviöljyä, 1 rkl soijaa ja 1 rkl tummaa balsamicoa - voi laittaa myös sitruunamehua.

Ei ole monimutkaiset tarvikkeet.
Ja linssit (luomu) ostin ihan Prismasta...


Valmistus:
Huuhdo linssit huolella. Näin sushiriisin huuhteluun tottuneelle meni useampi huuhtelukerta. Laita linssejä ja vettä suhteessa 1:2 ja keitä ohjeen mukaan. Minä keitin n. 30 min. Mausteet (paitsi nuo suluissa) lisäsin heti alussa. Kuten myös porkkanat lantteina ja sellerit pikkupaloina. Kun oli kiehunut noin vartin, lisäsin broccolin, ettei se kiehuisi aivan atomeiksi.

Kun kypsää ja vähän jäähtynyttä, lisäilin nuo **mausteet. Kannattaa vähän maistella kaipaako happoa, sillä linssit ovat hyviä noinkin.

Tässa on meikädonnan suola-rekyyli 
-ylhäällä japanilaista soijaa (pidän siitä enemmän kuin kirpakasta kikkomanista)
-selleri (aina kaapissa: käytän suolan sijaan / lisänä)
-Pfiffikuss -yrttisuola, jossa mm. omenaa, palsternakkaa, selleriä, persiljaa, kurkumaa, Vegekaupasta) 
-keskellä merisuolaa
-Vogelin Herbamare (paljon yrttejä, saa lähikaupoista, mun suosikkini)
-sellerin päällä pikkupurkissa sitä mustaa suolaa (esim. tofumunakkaisiin saa kananmunan makua...)

Vinkkejä ja ajatuksia:

*Oletko huomannut, että yrteilläa sekä varsisellerillä voi korvata osan suolasta! Vaikka makumaailma on ihan toisentyyppinen..

*Oletko kokeillut erilaisia suoloja: yrttisuola, merisuola, ruususuola, soija tai miksei vaikka mustasuola (maistuu kananmunalle = on rikkipitoista, terveellistä! vegaanisuosikkini). Ei ole lainkaan yhdentekevää, mitä suolaa laitaa mihinkin ruokaan.

    Esimerkki:
-tuorepuuron hentoon makuun sopii hento suola ja pikkuripaus (meri- tai ruususuola)
-vahvoihin makuihin (chili, valkosipuli) sopii paljon maistuva suolaisuus (esim. soija)
-keittoruokiin sopii loistavasti yrttisuola...

Hanki muutakin kuin "se yksi keittiön suolapurkki" ja tee experimenttejä omassa koekeittiössäsi...

Ja omaa makusuolaakin voi tehdä ihan helposti: meri tai ruususuolaa huhmareeseen ja yrttejä ja/tai pippuria joukkoon, ja eikun murjomaan. Tai koitapa sitruunankuorta...

 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti