maanantai 25. elokuuta 2014

19. Sametinpehmeä Linssikeitto

Mikäs se on aloitellessa uutta viikkoa ja (sade)maanantaita tämän sametinpehmeän keiton voimin. On taas kerran niin helppoa että. Vaikein osuus on "kalastella" nuo laakerinlehdet keitetyistä linsseistä. Ei siis vaikeaa.

Itse tein punaisista linsseistä, mutta taatusti vihreistäkin onnistuu. Pidempi keittoaika tai pitkä liotus ennen keittämistä. Lue linssipaketista...

Ihanan pehmeä ja samettinen linssikeitto, joka on keitetty punaisista linsseistä.
Väri on vihertävä, koska kyydissä broccolia.
Keiton päällä on raejuustoa, pilkottua paprikaa ja sellerinlehdykäisiä. Laitetaan, mitä kaapissa on...


Samettinen Linssikeitto

Tarvikkeet
- 3 dl (punaisia) linssejä
- mausteita
     - 1/2 - 2 tl suolaa / yrttisuolaa   (lisää vähitellen ja maista välillä, ei liikaa suolaa!)
     - 1-2 valkosipulin kynttä
     -muutama kokonainen pippuri / tai ropsaus pippurijauhetta   (musta/valko/sekoitus)
     - 1-2 laakerinlehteä
     - 2 tl kanelijauhetta
     - 1 tl inkivääripulveria
     - 1 tl neilikkaa
  - 1-2 sellerin varsi pilkottuna
(- 1/2 - 1 liemikuutio, ei välttämätöntä, jos laittaa, niin suolan kanssa varovainen)

Lisäksi laitoin jo keitetyt parsakaalin kantaosat, jotka jäivät pari päivää sitten Ghee-herkuttelusta...
Lopussa lisävinkkejä

Valmistus:

Pese tai huuhdo linssit. (Minä (sen verran sushi-kokkia tarttunut) pesen sekä linssit että riisin aina ennen keittämistä: linssit ja viileää vettä  kattilaan. Sitten sormet haralleen ja sormivispilällä harotaan ja pestään. Näet kuinka alkaa kuohua. Kaada kuohuvesi pois ja uutta päälle. Toista pesu niin monta kertaa, että kuohu alkaa näyttää kirkkaammalta. Linsseistä (ja riisistä) irtoaa aina myös "likaa", näet kyllä.)

Maustesetti - lusikoissa ruususuolaa / kanelia / inkivääri+neilikka.

Lisää hieman enemmän vettä kuin linssejä (n. 5 dl) ja kiehumaan. Mausteet ja pilkottu selleri kyytiin. Pian alkaa iloinen "jouluntuoksu" valloittaa keittiön, muttei hämmennytä. Ei tämä joulupuurolle kuitenkaan maistu! Anna kiehua n. 20 minuuttia, jotta linssit ovat varmasti kypsiä. Tässä keitossa on myös tarkoitus keittää linssit hajalle.

Ongi laakerinlehdet pois. Laita keitos mixeriin (tai teet sauvasekoittimella). Lisää keitetyt broccolipalat. Mixaa samettisen tasaiseksi ja keitto on valmis. Maista vielä mausteet, ja jos jotain kaipaa, niin lisää.

Lautaselle ja SYÖMÄÄN!

VINKKEJÄ:

- keittoon voi myös laittaa jo keittovaiheessa pilkottua porkkanaa / perunaa. Aivan kaikkia en laittaisi yhtäaikaa. Mutta jokainen tyylillään. Jos laittaa näitä edellä mainittuja, voisi myös laittaa chilipulveria / chilitahnaa / sweetchiliä. Broccolissa on niin hento maku, ettei kannata chilillä häiritä...

-keittoon voisi myös laittaa sipulia (sen korvasin siis sellerillä). Purjo on paras idea, sillä valkoinen sipuli on keitoissa luonteeltaan helposti liian kärkevää.

-keitotkin on mukava koristella - sekä itseään että muita syöjiä varten. Joten käytä mielikuvitusta, ja ripottele päälle jotain herkullista. Tässä laitoin mietoja makuja, koska en halunnut hämmentää keiton lempeää aromia. Esim. paahdettu siemenseos sopii tähänkin mukavasti.

-jos pitää hieman pureskeltavasta mallista, jossa "sattumia", jättää vain mixaamatta.

-tämä keitto on myös älyttömän hyvää jäähtyneenä, huoneenlämpöisenä.

Tästä se viikko lähtee!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti