perjantai 15. elokuuta 2014

8. TacoSalaatti

Salaatit ovat niin kesäruokaa. Mutta oletko koskaan kokeillut lämmintä salaattia. On muuten hyvää...

TACO-SALAATTI

Jauhelihaa - NOT. Päätäytteenä on soija-sipuli-porkkana-pähkinä -paistos...


Lämmin tacosalaatti (tuo päällyshöystö on se lämmin osio).

Tarvikkeet:

Salaattipohja:
-amerikansalaattikerä (ehkä puolikas riittää)
-kurkkua
-paprikaa
(tomaattia en laittaisi, sillä se vetistää, mutta jos laittaa, niin sisusta kannattaa leikata ja käyttää muuhun, vaikka tehdä tuoretomaattikastiketta toiseen ruokaan..)

Pilkotaan, sekoitetaan ja laitetaan tarjoiluastiaan. Laakeat vadit ovat tässä edukseen, sillä pienet reunat on hyvä olla... Jollei ole, niin kippoon, kuppiin, kasataan suoraan syöjien lautasille...Odottamaan täytettä ja pintapäällystä. 

Tässä kohtaa sekoitetaan dippikastike muhimaan, ks. alempaa pintapäällys-kohdasta.

Täyte:
-2 dl soijarouhetta
-1-2 sipulia (koosta riippuen)
-2 dl porkkanaraastetta
(-pähkinöitä, mitä hyvänsä sorttia paitsi parapähkinöitä ei ole hyvä syödä montaa päivässä: runsaasti seleeniä)-mausteita: valkosipulin kynsiä 1-2, yrttisuolaa/soijalientä, kanelijauhetta, kurkumaa, currya, paprikajauhetta, chiliä... saa olla aika mausteista


Soijarouhe liotetaan esim. kasvisliemessä (n.5-10 min). Öljyä pannulle kuumenemaan ja mausteet herätellään siinä hetki. Tuon jälkeen porkkanaraaste ja pilkotut sipulit hetkeksi paistumaan ja "antautumaan". Parin minuutin päästä nesteestä puristeltu soijarouhe sekaan (ja mahdolliset pähkinät, jos niitä laittaa). Hetken paisto ja maistetaan mausteet. Saa tuntua! Annetaan täytteen muhia paistinpannulla (levy 1:llä), jottei jäähdy, sillä se kipataan ja syödään kuumana.


Mausteita saa olla höystössä reilusti..Kaikki ruoat, joissa on soijarouhetta tai juustoa, kadottavat
makua jonnekin "mustaan aukkoon" ...

Sillä aikaa, kun täyte muhii ja maut tasaantuu, raastetaan juustoraaste (jollet laiskansalskeana käytä valmista..niinkuin Maaritin keittiössä joskus lipsahtaa.). 

Pintäpäällys:

Vegaani:
- 1 dl soijajugua, 2-3 rkl ravintohiivaa, paprikajauhetta, valkosipulia, yrttisuolaa (ja sweetchiliä tai ketsuppia)

-sekaani: 1-2 dl juustoraastetta-1 kermaviilipurkki. Sekoita tähän hieman paprikajauhetta, valkosipulia, yrttisuolaa ja mausteita TAI lisää valmista sweet chiliä + ketchuppia TAI lisää joku valmis dippijauhepussi (tyylin american ranch-maku, jossa tomaattinen sävy.

-1 pussi nachoksia / tacochipsejä TAI jos haluaa terveellisellä vetäistä, niin leikkaat ruis- tai muuta leipää oikein ohuiksi siivuiksi ja pieni paahto uunissa rapeaksi:  n. 200 astetta pari minuutta. Vahdi, ettei pala.


Kasataan tarjoiluastiaan tai suoraan lautasille. Salaattipohjan päälle lisätään reilu keko lämmintä täyte-höystöä kuumana. Höystön päälle reilusti (!) juustoraastetta. Juuston päälle kumotaan tai tiputellaan lusikalla dippikastike. Lopuksi voi vielä "tökötellä" nachoksia pystyyn. Ei vaikuta makuun, mutta on aika veikeän näköistä, kuten kuva osoittaa...



Ja ei kun viikonlopun viettoon...!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti