maanantai 11. elokuuta 2014

4. Jäätelöt

Näillä helteillä tekee välillä mieli jotain kylmää. Jäätelöä - vaikka kuumalla ei ehkä pitäisi syödä kovin kylmää (voi vilustua). En omista jäätelökonetta, mutta värkkäilen jätskini mixerillä. Viisi kivaa ohjetta, joita voi tarjota jälkikasvullekin. Eipähän tule sokerikänkkyjä...


Kuvassa on ohje 1. eli Banaani-mustikka-Frozen yogurt.
Meillä on tuollainen neljän jäden "mehupuikkosetti", jossa näppärä tehdä,
mutta muovikipossa tai mukissa (voi ujuttaa lusikan jäätelötikuksi) onnistuu  myös.


1. Banaani-mustikka FROZEN YOGURT

-1 1/2 dl maustamatonta jugurttia
-2 banaania
-2 dl mustikoita
-ripaus vaniljapulveria
-pari tippaa steviaa
-pikkuripaus suolaa
-1 rkl kookosöljyä

Ainekset mixeriin ja tahnaksi. Tahna jäätelömuotteihin tai mihin hyvänsä "tupperinkuppiin"... Pakastimeen, ja parin tunnin päästä syömäkelpoista.

******************************************************************************

2. Simppeli BANAANIJÄÄTELÖ
-bananaaneja (niin monta kuin haluaa laittaa, ja 2 on melkeinpä minimi = 1 hengen annos)

Leikkaa banaani lanteiksi ja laita banskulantit jossain astiassa pakastimeen. Itse laitan muovikipossa, sillä siitä ne on helpointa saada irti. Noin tunti pakkasessa. Ota jäätyneet lantit, pistä ne mixeriin ja aja jäätelöksi. Voi lisätä vähän steviaa (tai muuta makeutta) ja vaniljapulveria. Voi toki maustaa myös kanelilla / kardemummalla / lakritsajauheella / marjoilla...  Mixeriajon jälkeen syödään heti.

*****************************************************************************

3. Simppeli AVOCADOJÄÄTELÖ
-avocadoja.
Resepti sama kuin kohdassa 2. Joskus intoudun sekoittamaan banaaneja ja avocadoja ja niistä jäde.

*****************************************************************************

4. LUXUS-banaanijäätelö
-banaaneja
-maapähkinätahnaa (makeuttamaton luomu parasta, saa Prismasta, jollei kodin lähellä ole vegekauppaa tms. Oikeanpuoleisessa kuvassa myös paahdettuja hasselpähkinöitä tulossa mukaan jäätelön alle/päälle.)



Valmistus kuten kohdassa 2. Kun jäiset lantit pistetään mixeriin, hujautetaan joukkoon 1-2 rkl maapähkinävoita. Kannattaa lisätä vähän kerrassaan, ettei maapähkinävoin maku valloita koko jäätelöä. Minä en edes pidä maapähkinävoista, mutta tässä sekoituksessa sen maku fuusioituu banaanin kanssa aivan uudelle tasolle... Kannattaa koittaa.

Nämä (1-4) ovat vegaanisia, jollei käytä kohdassa 1 maitojugurttia vaan soijajugua. Itse teen kohdan 1 kreikkalaisesta, rasvaisesta. Siitä tulee mielestäni parasta ja pehmeimmän makuista. 
Jäätelömassan on hyvä olla rasvaista, jottei se jäädy tönkköjääksi. Banaani ja avocado ovat rasvaisia, niin myös maapähkinävoi, mutta reseptiin 1 kannattaa lisätä miedon makuista öljyä. Extravirgin oliiviöljyä en laittaisi :) mutta kookosöljy tms. sopii mainiosti.

****************************************************************************

5. Itse tehty PEHMIS
Tämä hommeli tehdään valmiista maitotuotteista eli ei ole vegaaninen.
-vaniljajäätelöä (halvempikin sortti sopii mainiosti)
-smetanaa (tai creme fraiche)

Sekoitussuhde on 2/3 jäätelöä ja 1/3 smetanaa (creme fraichea), tai smetanaa jopa aavistus vähemmän.
Ota jätski pakkasesta ja anna sen levätä muutama minuutti kipossa. Laita smetana joukkoon ja sekoita kunnolla. Valmis ja syödään heti sillä smetanan happamuus alkaa nopeasti sulattaa jäätelöä.

*************************************************************************

VINKKEJÄ:

a) voi syödä maljoista tai  ns. jätskivohveleista. On myös tosi hyvää lättyjen sisään rullattuna, jos niitä (jauhoja) syö...

b) paahdetut pähkinät (hasselpähkinät ehdottomasti parhaita) sopivat kaikkiin yllämainittuihin ohjeisiin. Pähkinät paahdetaan kuivalla pannulla (ei rasvaa), ja kun hento tuoksu alkaa levitä, ovat valmiita. Ne voi myös pilkkoa hieman pienemmäksi rouheeksi paahtamisen jälkeen. Ennen paahtoa ei kannata, sillä pähkinät palavat todella helposti..

c) jos halajaa suklaajäätelöä, on terveellinen versio, kun ripottelee raakakaakaojauhetta jäätelömassaan.

d) jos haluaa lakritsajäätelöä, ripotellaan joukkoon lakritsan(juuri)pulveria

e) jos haluaa mansikka (tai muu marja) jäätelöä, voi marjoista tehdä ensin ns. coulis´in eli marjapyreen mixerillä tai sauvasekoittimella. Ehkä vähän makeutta pyreen joukkoon. Tällöin kannattaa jäätelömassaan lisätä vielä exraöljyä, sillä marjoissa on paljon nestettä, joka jäätyy helposti umpijääksi...

f) myös kanelijäätelö on todella hyvää (kaneli puhdistaa kehoa), ripautetaan jäätelömassaan rennosti kanelia ja tupla- tai jopa triplamäärä makeutta kanelin kera. (Maistamalla selviää.)


Siitä vai kokeilemaan terveellisiä herkkuja!
Ja näistä jälkasvutkin tykkää... eipähän tule sokerikänkkyjä...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti