keskiviikko 27. elokuuta 2014

20.Suolaista suklaata: Olé - melkein Mole!

Suolaista suklaakastiketta - oletko kuullut ja ehkä syönytkin? Tänään teki mieli jotain supervoimaruokaa.
Raakakaakaojauhe on sitä. Alkuun suunnittelin tekeväni avocadoista ja raakakaakaojauheesa "suklaamoussen", muttei tehnyt yhtään mieli makeaa. Olen enemmän suolainen tyyppi.

Muistin taannoin Molen vilahtaneen jonkun raflan listoilla ja tuumasta toimeen. Tosin tämä on vain mole-tyyppinen (niitäkin reseptejä on yhtä monta kuin kokkeja), ja chili on tässä melko sujuvasti ohitettu, vaikka molessa chili on "se juttu"... Olen "siinä-naisten-iässä", jossa hikoiluttaa kaiken aikaa, joten chiliä en syö. Mutta kikkailin sinne päin. Tunnustettava on myös, etten ole koskaan käynyt Meksikossa. Muttei tuo haittaa. En ole käynyt Japanissakaan, ja pyöritän sushit melko näppärästi...

Resepistä tulee reilu määrä kastiketta, joten jos vain kokeilet, niin puolita, kolmita tai jaa ihan pieneksi... Aineksia näyttää reseptissä olevan, mutta loppujen lopuksi suurin osa on mausteita...

Tein "semifreddo"-tyyliin: ei puoliksi jäätynyttä vaan puoliksi raakaruokana. En halunnut kypsentää kaikkia ainesosia, vaikka molet yleensä keitetään hyvän aikaa. Keitetystä paprikan/tomaatin mausta en pidä, silti halusin niitä mukaan (runsaasti C:tä). Raakakaakaojauhetta en myöskään halunnut kypsentää, sillä tuolloin häviää niin paljon sen "powerista". Nyt annetaan sen potkaista flunssat sun muut huittisiin...


Mole - suolainen-makea (chili)suklaakastike.
Ruuan kanssa, dippaukseen....
Mole-kastike

Tarvikkeet
-1 sipuli
-1 valkosipulin kynsi
-3 taatelia                             (tai makeutat muulla tavoin)
-1-2 pun.paprikaa
-1-2 tomaattia
-10-12 aurinkokuivattua tomaattia
-1 dl saksanpähkinöitä
-2 rkl seesaminsiemeniä
(-pari tuoretta luumua laitoin, koska halusin "raikkautta". Ananaskin saattaisi toimia...)
-2-4 rkl gheetä                     (tai öljyä / rasvaa kuullottamiseen)
-2-3 dl vettä



Mausteet:
-1 tl kanelijauhetta
-1/2 tl neilikkaa
-1/2-1 tl korianterinsiemeniä               (laitoin kuminansiemeniä, koska korianteri loppu, toimii)
-1-2 rkl paahdettua paprikajauhetta    (tai chilijauhetta tai tuoretta chiliä, ei vahvimmasta päästä)
(-laitoin 2 rkl sweetchiliä, ja ripauksen mustapippria: vähän potkua)
-2 rkl raakakaakaojauhetta



Valmistus:
Ghee (tai öljy) pannulle kuumenemaan. Kuullottele siinä hetki pilkottua sipulia ja valkosipulia. Nyt ei pilkkomisen kanssa niin nökönuukaa, sillä kaikki menee kohta mixeriin. Hetken päästä kaikki mausteet mukaan PAITSI tuo raakakaakaojauhe, jos haluat sen powerit täysimittaisina. Lisää myös taatelit ja vesi. Hetken haudutus, ja sitten mixeriin. (Tai jos teet sauvasekoittimella, niin liedeltä sivuun.)

Paahda saksanpähkinät kuivalla (ei rasvaa) pannulla. Nekin mixeriin. Paahda seesaminsiemenet hennosti. Varo:  palavat todella helposti. Kun alkavat tuoksua ja "pyrkiä pannulta" karkuun (pomppivat), on valmista. Nekin mixeriin.

Pilko paprika, tomaatit (ja luumut). Ja nyt kaikki loppuaiineet (paprika, tomaatit, aurinkotomaatit ja raakakaakao) mixeriin. Hurauta tasaiseksi. Säädä vedellä (tai neutraalin makuisella öljyllä) koostumus mielkkääksi. Minä pidän "tönköstä".

Nämä laitoin raakana, jotta vitamiinit, mineraalit yms. pysyvät kyydissä.
Paprikaa, tomaattia, luumua, aurinkotomaattia ja raakasuklaata.
Päällä paahdetut pähkinät ja siemenet.

Maista. Lisää suolaa / makeutta / chiliä, jos tarvis. Ja se on siinä.

Minä syön huoneenlämpöisenä. Nyt meni keitettyjen porkkanoiden, avocadon ja pikaisesti ryöpätyn lehtikaalin kera. Ja vaikka (kuvan) annos oli aika maltillisen näköinen, tuli ähky. Sen verran ravinnepommi. Vai johtuuko se tuosta gheestä, mitä lurutin tuohon lehtikaalin päälle - aika miehekkäästi, myönnän!

Keitettyä porkkanaa ja molea, lisäksi ryöpättyä lehtikaali & ghetä,
avomaankurkkua, avocadoa ja paprikaa.



Taidan paistaa illalla munakoisopihvejä, joiden kanssa mole sopii...
Mmmm - meinaa tulla vesi kielelle, vaikka juuri oli ähky...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti