perjantai 22. elokuuta 2014

17. Sulaa kultaa = Ghee

Jos olet syönyt intialaista ruokaa, vieraillut Intiassa - tai miksei tuo sana ole muuallakin saattanut korvaan tarttua - olet kuullut gheestä. Ghee (laus. kii tai khii) eli kirkastettu voi. Sulaa kultaa.

Superterveellistä ja sitä voi käyttää moneen muuhunkin kuin ruuanlaittoon. Maku on ihanan toffeinen. Sopii keitettyjen kasvisten päälle lirautettuna, puuron päälle, mihin vain. Ja kestää todella kovia lämpötiloja: sopii siis paistamiseenkin. Reseptejä olen kuullut useita, joten ehkä mitään absoluutiista totuutta ei ole. Minä valmistan tämän näin. Sanomattakin selvää, että kannattaa kokeilla...


Ghee - kannattaa säilyttää lämpinäkymättömässä (jopa kannellisessa) astiassa.
Tässä vain kuvausmielessä lirautettu lasiin, jotta näkyy kuinka kaunista ja herkullista ghee on.

Ghee - kirkastettu voi

Tarvikkeet
-suolatonta voita     (!!! suolainen tai edes vähäsuolainen EI KÄY)
-kattila                   (mieluusti teräs tai valurauta, pinnoitettuja ei tähän suosiltella)
-suodatin                (joku, minkä läpi suodatat: kestosuodatin, sideharsoa (kääntele aika tiheäksi), ....)

Valmistus:
Suolaton voi kattilaan. Kattila liedelle, joka voi olla hetken aikaa vähän kuumemmalla (5-6), jotta voi sulaa. Mutta heti kun alkaa sulaa, kannattaa liesi laittaa pienemmälle, ettei pala karrelle. Keitetään pitkään. Minä keitin tällä kertaa lähemmäs 2 tuntia. KYLLÄ. Tarkoitus ei ole pelkästään sulattaa voi, vaan keittää siitä kaikki eläinproteiini irralleen sekä vesi pois.

Voi kattilaan ja kiehutetaan lempeällä lämmöllä jopa tunteja. Kuoritaan pintaa kaiken aikaa.
Oikenpuoleisessa kuvassa kuorittu jo 5 kertaa, ja vielä nousee eläinproteiinia pintaan...

Tässä oli 800 g suolatonta voita, ja valmista gheetä tuli n. 6 dl (kuohua pari desiä). 

Anna sulavoin kuplia hissukseen (levy 2-3) ja kuori pinnalle muodostuva kuohu. Älä kuopaise pohjaa, sinne muodostuu oma kerroksensa, johon ei kosketa. Pintaa saa kuoria useita kertoja. Minä kuorin ainakin 6 kertaa tässä valmistuserässä. Voi kuoria kunnes pinta on täysin kirkas. Jos on säästeliäs, niin kuorii todella huolella ja varoen. Minä kuorin suurpiirteisesti (gheetä tulee mukaan), sillä syötän kuohut kissalle. Voi alkaa muuttua tummanoranssiksi, ja alkaa tuoksua ihanan toffeiselle (kuvaisin tuoksua noin). Tämän jälkeen kaada varovaisella otteella sulavoi suodattimen läpi astiaan / pulloon / purnukkaan. Anna pohjasedimentin jäädä kattilaan, kaada siis varoen.

Jos pinnalle vielä kaadon jälkeen nousee kuohuja, kuori ne puhtaalla lusikalla pois. Valmista tuli!
Ghee säilyy huoneenlämmössä! KYLLÄ. En koskaan säilytä sitä jääkaapissa. En edes kesällä.
Olen kuullut, että parasta läpinäkymättömässä astiassa, ja näin olen sen aina säilyttänytkin. Ei mene huonoksi ja pysyy notkeana. Sanomatta selvää, että jos säilyttää jääkaapissa, se jämähtää kiinteäksi.


Kattilan pohja siilauksen jälkeen. Ja tuo kestosuodattimenikin. Mistä lie Kontista löysin.
Pohja heti likoamaan. Oikealla se kuorittu kuohu: aika paljon irtosi (n. 2 dl). Tuotakaan en
heitä viemäriin (rasvaa ei saakaan!), vaan tuon eläinproteiinin namistelevat meidän perheen
eläinproteiinit = kisulit Morris & Mindy. Turkki kiiltää...


VINKKEJÄ muuhunkin kuin ruuanlaittoon tai ruuan / leivän päälle:

- Nuhanenä voi sipaista gheetä vähän nenän sisäpintaan ja olla piittaamatta toffeetuoksusta, joka tietysti jää nenään. Hyvällehän tuo tuoksuu.

- Voi käyttää myös rohtumiin ja kuiviin kohtiin iholla.

- Joogamielessä olen kuullut, että Pattabhi Jois olisi suositellut lusikallisen gheetä (kahviin) ennen aamujoogaharjoitusta. Puhdasta energiaa! Olen kokeillut ja toimii, mutta tätä nykyä tempaisen aamutuimaan 1 rkl neitsytkookosöljyä kaffeen ennen aamujoogaharjoitustani. Toimiipa tuokin...

Gheestä löytyy paljon erilaisia reseptejä ja juttuja. Jotain tässä linkissä, itse voi etsiä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti