keskiviikko 20. elokuuta 2014

14. Chiapuuro eli tuorepuuro (ei keitetä)

Jos olet lukenut reseptejäni, on ehkä tullut selväksi, että välttelen viljaa niin paljon kuin mahdollista. Puuro on kuitenkin vatsalle terveellistä aamuruokaa / välipalaa, joten tässä yksi viljaton malli, jota ei tarvitse edes keittää. Olet kuullut rawfoodista, raakaruuasta. Tämä on sitä. Ja on muuten ihan oikeaa ruokaa, eli täyttävää.

Lisäksi nuo chiasiemenet ovat superravinnepitosia. Linkki yhteen juttuun tässä.
Ja reseptejähän ei ole lainkaan pakko noudattaa sellaisinaan. Ottaa idean ja muokkaa mieluisan.


Tänään puuro näytti tältä... päällä on tuoreminttu-silppua.
Viilentää kehoa mukavasti - takana on toistatuntia pitkä lämmin (lue:hurja hiki) joogaharjoitus.
Chia-tuorepuuro

Tarvikkeet:

-n. 0,5 - 1 dl  chiasiemeniä
-1 dl  cashewpähkinöitä      (voi tehdä mantelimaidonkin)
-1/2 tl  ruususuolaa             (tai muuta hyvää suolaa)
-4-6  tuoretta taatelia
(-aitoa vaniljajauhetta)      (ei vanilja- tai ns. vanilliinisokeria eli valkoista sokeria!)
-marjoja / hedelmää / kuivattuja hedelmiä


Jonain aamuna se on näyttänyt tältä...

Valmistus:

Tee ensin pähkinämaito (tai mantelimaito):

Noin kourallinen (1 dl) cashew-pähkinöitä liotetaan vedessä yön yli. Liotusvesi pois. Laitetaaan suunnilleen saman verran vettä ja pähkinöitä mixeriin ja ajetaan atomeiksi.  (Joku kysyi kerran, siilaanko pähkinähörstöt pois. En missään nimessä: kuitua.) Lisätään sekaan taatelit. Selvähän tämä: mitä enemmän laittaa, sen makeampaa tulee. Ripaus aitoa vaniljapulveria, jos sitä käyttää, sekä ripaus hyvää suolaa. Suola on tärkeä! Mixataan lisää ja vettä voi lisätä, jotta tulee maitomaista eikä liian sakeaa.

(Voi tehdä manteleista tai muistakin pähkinöistä, itse olen tykästynyt noihin cashewpähkinöïhin. Ja
laiskanpulleana päivänä voi tehdä vaikka valmiista soijamaidosta...)

Siinä se pähkinämaito hurisee tulemaan mixerissä.

Kaadetaan pähkinämaito astiaan ja lisätään chiasiemeniä. Voi laittaa vähemmän ensin, ja antaa sakeutua (vähntään 10 min, mutta mieluusti enemmän). Jollei sakeudu tarpeeksi, mannapuuron tyyppiseksi, lisätään siemeniä vielä vähän. 

Siemeniä voi lisätä enemmän, jos pistää marjoja / hedelmää vähemmän. Minä pistän toisinaan hedelmiä reilummin, jolloin ei tarvitse niin paljon siemeniä.

Siinä on siemenet pähkinämaidossa, ja 1 pilkottu banaani sekä 4 aprikoosia
menossa... ennen kuin lisätään vielä marjat & tuoreet hedelmät.

Lisätään jotain kuivahedelmää turpoamaan mukaan. Minä suosin aprikoosia. Voi kokeilla luumua, viikunaa, rusinoita, gojia... ihan mitä vain. Ei kannata kuitenkaan laittaa kuivahedelmiä liikaa, koska maku menee herkästi "sekahedelmäkiisseliksi" (jollei sitten tuota makua ole hakemassa).

Marjoja
- puolukkaa / mustaherukkaa / mustikkaa / mansikkaa / vadelmaa

Hedelmiä
- banaania (sakeuttaa!) / päärynää / omenaa (puhdistavia), persikkaa, viinirypäleitä....

Yrttejä
- tuore minttu on mainio!
- sitruunamelissakin saattaa toimia

Ja ei muuta kuin koittamaan....

LISÄTTY LOPPUKANTEETTI:

Hedelmät kunnolla kypsinä eli ne kannattaa ostaa kaupasta jopa viikkoa ennen ja säilyttää huoneenlämmössä. Kaikki hedelmät ovat kaupassa vielä raakoja!!! Harmi! Raakana syödyt hedelmät aiheuttavat useimmille vatsanväänteitä.

Jos syö raakoja hedelmiä ´raakana´ voisi ne ayurvedisen näkökulman mukaan jopa nopeasti kypsentää: esim. pikkukattilassa nopea lämmitys ilman rasvoja sun muita. Sekaan voi tupsauttaa kanelia (/inkivääriä/neilikkaa/kardemummaa) - on hyvää. Mausteet ovat puhdistavia...

Tuota lämmitettyä en laita tuorepuuroon vaan syön joko sellaisenaan tai esim. soyajugurtin kanssa - ja hyvää on tuokin...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti