sunnuntai 10. elokuuta 2014

2. Vegaanitryffelit & RawSalmiakki

En ole niinkään suuri makean ystävä kuin suolaisen. Mutta raakakaakao on piristävää ja sitä on joskus saatava jossain muodossa. Koska raakasuklaan tekeminen on muutaman työvaiheen takana, kehittelin nopsan reseptin (muokattu erään jenkkidaamin reseptistä) toisenlaiseen terveelliseen herkkuun. Muutamia variaatioita.

Resepti on vegaaninen, mutta makeutuksen voi tietty muuttaa hunajaksi, jollei ole täysvegaani.
Ja sanotaan se taas: jos on "herkkupeppu" ja makeat maistuu (vähän ongelmiksi asti) on tässä terveellinen vaihtoehto. Tiesitkö muuten, että (aito) vanilja sekä kaneli vievät makeannälkää... Kaneli myös puhdistaa sisuskaluja, joskus (vaikka joulunaikaan) voi kaneliakin ripsauttaa sekaan chokotryffeleihin.


Vegaanitryffeleitä: ison kuvan pallerot on pyöritelty hasselpähkinäjauhossa ja pikkukuvan herkut raakakaakaojauheessa.


VEGAANITRYFFELIT

1 dl kuorellisia manteleita
1 dl cashewpähkinöitä
1/2 dl raakakaakaojauhetta
2-3 rkl kookosöljyä
6-8 taatelia (tai 0,5 dl agavesiirappia)
ripaus suolaa
1/2 tl kardemummaa (voi jättää pois)
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta (ei mitään "vaniljasokeria"!, voi jättää pois)

Kaikki ainekset mixeriin ja kunnolla "atomeiksi". Jos jää kovin tanakaksi, lisätään hieman vettä. Tahna saa olla kevyesti notkeaa, jotta voi pyöritellä palloiksi.

Pallot voi laittaa joko sellaisenaan astiassa jääkaappiin, tai sitten pyöritellä vielä raakakaakaojauheessa, kookoshiutaleissa, pähkinäjauheessa, aprikoosihakkeluksessa (kuivatuista aprikooseista hakataan)...
VINKKI: Sekaan voi laittaa myös 3 rkl tosi vahvaa (espresso)kahvia. Muttuu mokkatryffeleiksi. Kokeilemaan..

NAM!

RAW-SALMIAKKI
1 dl saksanpähkinöitä
1/2 dl cashew
1/2 dl manteleita
(voi laittaa vain yhtä sorttia pähkinää/mantelia, mutta tästä mixistä tulee aika hyvä)
6-8 taateli
3 tl lakritsanjuurijauhetta
20 tippaa tummaa balsamicoa
n. 1/2 tl suolaa
1 tl lucumaa (voi jättää pois)

Kaikki aineet (suolaa ja balsamicoa lukuun ottamatta) mixeriin ja kunnolla atomeiksi. Lopuksi lisätään tipotellen balsamico ja suolaa. Vähän kerrallaan, ja maistetaan välillä. Kun maku alkaa muistuttaa suolaista lakritsaa eli salmiakkia, pyöritellään palloiksi ja jääkaappiin syömistä odottamaan. Sama juttu kuin edellisessä reseptissä: jos tulee liian tanakkaa, voi lisätä tipoittain vettä. Ja voi nämäkin pyöritellä vielä lakritsajauhessa...

Kun tätä salmiakki reseptiä kehittelin, mietin mielessäni, mikä on se salmiakin syvä luonne. Se on lakritsa, suola ja pieni hapokkuus. Ruotsissa on salmiakin nimikin "suolainen lakritsa" (salt lakris)... Siispä kokeilin. Ja balsamicolla sekä suolalla tuo onnistuu, joten ujostelematta niitä joukkoon...



Nam-nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti