Sieni- ja tarkemmin HaperoFahitas on tuloillaan. Kuva siitä illemmalla, sillä "lätyt" ovat vielä kaupassa...
Hieno sunnuntai. Sisko soitti sieneen ja lähdin oitis. Kaikkien pitäisi samoilla metsissä! Meillä kun niitä Suomessa on. Kaikkialla ei ole. Sienet ovat hyvää ravintoa. Maukkaita - ja ihan ilmaisia! Luomua ja ilman lisäaineita! Onneksi minä olen sellaisen äidin (ja isoäidin) jälkikasvua, joka on opettanut sienestämään ja tunnistamaan sieniä. Kun menen metsään, ei koskaan tarvtse tulla tyhjällä korilla takaisin...
Tässä muutama hyvä motto:
1. Opettele 1 uusi sieni vuodessa.
2. Älä kerää, jollet varmasti tunnista.
3. Kerää ryöpättävät ja ei-ryöpättävät eri koreihin!
4. Jätä valkoiset sienet metsään! Jollet tunnista esim. lampaankääpää, joka on kuin pihvi.
5. Jätä myös punaiset metsään, jollet ole varma! Vaikka isohapero on hyvä syötävä.
HaperoMuhennos (Fahitaksia tai muuta varten)
Tarvikkeet:
-fahitaslättyjä (voi myös paistaa itse lettuja)
-n. 1 l pilkottuja haperoita (minulla tässä isohaperoa, paltterohaperoa, kangashaperoa)
-1 pilkottu sipuli
-1-2 valkosipulin kynttä
(-n 1/2 dl soijarouhetta)
-1 dl smetanaa (n. puoli pikkupurkkia) Vegaani laittaa: 1 dl soijajugua+1rkl ravintohiivaa
-mausteet: suolaa, pippuria (pistin sekä musta että cayenne), chilipulveria (laitoin savustettua, tavallinen käy)
-lisäksi 2-3 rkl tomaattipyrettä tai ketchuppia, ja laitoin myös reilusti tuoretta timjamia
-paistoon öljyä tai voita tai gheetä (minä laiton gheetä, koska sitä juuri tein ison kannullisen)
Valmistus:
Lämmitä öljy kuumaksi, lisää sipuli ja sienet. Lisää mausteet. Saa jonkin aikaa "poreilla", sillä sienistä irtoaa tunnetusti paljon nestettä. Keitetään kasaan. Maista mausteet (lisää jos tarvis). Anna taas hautua hetki. Lisää soijarouhe, jos sitä käytät. (Ei pakko.)Tällöin nestettä ei tarvitse keittää niin kauan kasaan, rouhe imaisee. Lisää smetana, ja anna muhia hetki. Maista vielä, pitääkö jotain makua lisätä. Minä lisäsin ketchuppia vielä lopussa. Pilkoin myös joukkoon 1 sellerinvarren ihan lopussa, sillä halusin joukkoon jotain rapsakka. Tässä en enää kypsentänyt liedellä.
Tein pikkuruuaksi (ruuanlaitoin lomassa tulee joskus nälkä..) yhden tällä muhennoksella täytetyn kesäkurpitsan. Koversin lusikalla keskustaa pois, muhennos kyytiin, juustoa päälle. Uunssa 230 astetta n. 10-15 min.
Muhennos odottelee iltaa. Laitan sitä pannulla lämmitettyjen fajitaslättyjen täytteeksi. Lätty rullalle ja "ääntä päin."... Toisaalta saattaa olla, että täytän rullat kylmänä, juustoraastetta rullien päälle ja uuniin hetkeksi, jotta juusto sulaa.
Nähtäväksi jää. En koskaan syö ennen joogatuntia, ja olen ohjaamaan lähdössä. Enpä vielä tiedä kuinka kova nälkä tuosta metsässä tarpomisesta herää...
Menkäähän ihmiset metsään!
Hieno sunnuntai. Sisko soitti sieneen ja lähdin oitis. Kaikkien pitäisi samoilla metsissä! Meillä kun niitä Suomessa on. Kaikkialla ei ole. Sienet ovat hyvää ravintoa. Maukkaita - ja ihan ilmaisia! Luomua ja ilman lisäaineita! Onneksi minä olen sellaisen äidin (ja isoäidin) jälkikasvua, joka on opettanut sienestämään ja tunnistamaan sieniä. Kun menen metsään, ei koskaan tarvtse tulla tyhjällä korilla takaisin...
Tässä muutama hyvä motto:
1. Opettele 1 uusi sieni vuodessa.
2. Älä kerää, jollet varmasti tunnista.
3. Kerää ryöpättävät ja ei-ryöpättävät eri koreihin!
4. Jätä valkoiset sienet metsään! Jollet tunnista esim. lampaankääpää, joka on kuin pihvi.
5. Jätä myös punaiset metsään, jollet ole varma! Vaikka isohapero on hyvä syötävä.
Huuhtaisin sienet saman tien nopeasti, sillä haperoista on tosi vaikeaa saada kuivina roskia irti. Ja sitten vähän kuivattelemaan. Toiset tekevät päinvastoin, kuivattelevat ensin ja putsaavat sitten... Kannattaa valmistaa kuitenkin aika oitis. Jos mukaan on eksynty pienikin "Mato-Moilanen", saataa se ahmia yhden korillisen vauhdilla... Kuvassa on (vasemmalta): isohaperoja, palttero- ja kangashaperoja, muutama herkkutatti, kanttarelleja ja on siellä jossain kehnäsieniäkin. Reseptiin käytn vain haperoja, mutta mitään kuvan sienistä ei tarvitse ryöpätä. |
HaperoMuhennos (Fahitaksia tai muuta varten)
Tarvikkeet:
-fahitaslättyjä (voi myös paistaa itse lettuja)
-n. 1 l pilkottuja haperoita (minulla tässä isohaperoa, paltterohaperoa, kangashaperoa)
-1 pilkottu sipuli
-1-2 valkosipulin kynttä
(-n 1/2 dl soijarouhetta)
-1 dl smetanaa (n. puoli pikkupurkkia) Vegaani laittaa: 1 dl soijajugua+1rkl ravintohiivaa
-mausteet: suolaa, pippuria (pistin sekä musta että cayenne), chilipulveria (laitoin savustettua, tavallinen käy)
-lisäksi 2-3 rkl tomaattipyrettä tai ketchuppia, ja laitoin myös reilusti tuoretta timjamia
-paistoon öljyä tai voita tai gheetä (minä laiton gheetä, koska sitä juuri tein ison kannullisen)
Valmistus:
Lämmitä öljy kuumaksi, lisää sipuli ja sienet. Lisää mausteet. Saa jonkin aikaa "poreilla", sillä sienistä irtoaa tunnetusti paljon nestettä. Keitetään kasaan. Maista mausteet (lisää jos tarvis). Anna taas hautua hetki. Lisää soijarouhe, jos sitä käytät. (Ei pakko.)Tällöin nestettä ei tarvitse keittää niin kauan kasaan, rouhe imaisee. Lisää smetana, ja anna muhia hetki. Maista vielä, pitääkö jotain makua lisätä. Minä lisäsin ketchuppia vielä lopussa. Pilkoin myös joukkoon 1 sellerinvarren ihan lopussa, sillä halusin joukkoon jotain rapsakka. Tässä en enää kypsentänyt liedellä.
Tein pikkuruuaksi (ruuanlaitoin lomassa tulee joskus nälkä..) yhden tällä muhennoksella täytetyn kesäkurpitsan. Koversin lusikalla keskustaa pois, muhennos kyytiin, juustoa päälle. Uunssa 230 astetta n. 10-15 min.
Muhennos odottelee iltaa. Laitan sitä pannulla lämmitettyjen fajitaslättyjen täytteeksi. Lätty rullalle ja "ääntä päin."... Toisaalta saattaa olla, että täytän rullat kylmänä, juustoraastetta rullien päälle ja uuniin hetkeksi, jotta juusto sulaa.
Nähtäväksi jää. En koskaan syö ennen joogatuntia, ja olen ohjaamaan lähdössä. Enpä vielä tiedä kuinka kova nälkä tuosta metsässä tarpomisesta herää...
Menkäähän ihmiset metsään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti