Lisää sarjassamme lämpimät salaatit. I like these! Tätä reseptiä en ole keksinyt itse, vaan sen taisin bongata Pipsa Hurmerinnan vieraillessa jossain ruokaohjelmassa. Oiva ja toimiva resepti.. Ja lehtikaalia (tai hortaa) pitäisi kaikkien syödä. VoimaRuokaa, jos mikä!
Sen verran olen säätänyt, että teen tätä myös hortasta. "Mättäillä" pomppelehtiessa löytää sitä hortaa eli villiyrttejä ihan väkisin. Vuohenputkea kasvaa joka paikassa. Tosin täytyy olla puhdas seutu! Ei autotien läheltä. Vuohenputket ovat kaiken lisäksi ihan vapaata riistaa...
Tässäkin pätee kivasti se filosofia, että tarvikkeita ei tarvitse olla tuhatta sorttia. Vaan muutamia, jotta maistaa, mitä ne ovat...
LÄMMIN FETASALAATTI
LÄMMIN FOTUSALAATTI
Salaattitarvikkeet:
-pussi / iso nippu lehtikaalia
-1 sipuli (karamellisoituna, ks. ohje jäljempänä)
-1 suippopaprika
-1-2 dl mustia oliiveja
(-toisinaan laitan paprikan tilalle hyvänmakuisia kirsikkatomaatteja tai sekä-että eli molempia)
(-toisinaan lisään yhden avocadon, muttei tuotakaan tartte)
(-toisinaan korvaan koko/osan lehtikaalista, jota ei aina saa, vuohenputkella, jota saa koko kesän...)
Kastike:
-1 dl oliiviöljyä (hyvälaatuista)
-1 dl omenvaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa / vaaleaa balsamicoa)
-1 paketti fetajuustoa
TAI jos tekee "fotun" eli vegaanin version:
-1 paketti pehmää tofua + 1,5 rkl ravintohiivaa
Valmistus:
Pisimmän ajan ottaa lehtikaalin hierontakäsittely. Pese lehdet huolella. Revi paksu lehtiruoti irti ja revi lehdet reiluiksi suupaloiksi. Lehdet kippoon. Lirauta sinne vähän (pari rkl -1/2 dl) oliiviöljyä ja vähän yrttisuolaa tai muuta hyvälaatuista suolaa. Minä käytän Vogelin Herbamarea, jossa on iskemättömän hyvä maku. Ala murjoa lehtikaalia nyrkissä. Hiero ja murjo kunnolla, jotta se alkaa antautua.
Jos on heikot käsivoimat / olevinaan-kiire, voi käyttää perunanuijaa tms. jolla "antaa kaalille huutia". (Tai pahimmassa tapauksessa ryöppää lehtikaalipalat vikkelästi, eli käyttää kiehuvassa vedessä nopeasti, pelastaa reikäkauhalla tms. pois, ja äkkiä jääkylmään veteen, jottei kypsy. Mutta tätä en kuitenkaan tekisi, sillä kiehautuksessakin tuhoutuu osa lehtikaalin hyvistä aineista). Kannattaa hieroa kunnolla (jopa n. 10-15 min), ja yhtäkkiä lehtikaali muuttuu sametin pehmeäksi. On mukavampi syödä, ja sulaa paremmin...
Lehtikaali kippoon odottamaan. Pilko ja lisää muutkin aineet (paitsi sipuli) joukkoon
Karamellisoidaan sipuli:
sipuli ohuiksi renkaiksi tai puolirenkaiksi. Laitetaan kuivaan pannuun tai pikkukattilaan (ei rasvaa!) ja aletaan paahtaa kuumalla levyllä sekoitellen. Kun alkaa antautua ja pehmetä, lisätään makeus. Itse käytän kookossokeria1 rkl (ei nosta veren sokeriarvoja), ja tuon kanssa on oltava nopea. Palaa helposti. Voi laittaa muutakin makeutta. Stevia ei käy, sillä se kadottaa makunsa kuumennuksessa. Makeus (sokeri, kookossokeri, muscovado, fariini.. ) joukkoon ja hetken sekoittelu. Ihan pikkuripaus suolaa. Kuuma sipuli suoraan pannusta salaatin joukkoon.
Kastike:
Noin 1 dl (voi puolittaa, jos rasvaa pelkää) oliiviöljyä samaan sipulipannuun (pyydystetään jälkimaut) ja annetaan kuumeta. Saman verran viinietikkaa kuin öljyä. Etikka kannattaa liruttaa varoen, sillä saattaa räiskähtää (räjähtää) kunnolla, jos öljy jo kuumaa ja etikka kylmää. Kun alkaa kuplia ja kiehua, lisätään feta (salaattijuusto) murusina. Hetken sekoittelu, että feta alkaa sulaa. Sulanut fetakastike kiehuvankuumana lehtikaalisalaatin päälle, ja äkkiä hyvä sekoitus.
Ja valmista tuli! Syödään lämpimänä. Ihanaa!
LisäVINKKEJÄ:
-horta eli villiyrttiaikana (kesä!) vaihdan joskus koko lehtikaalin (sitä ei aina ole saatavilla) tai osan vuohenputkiin. Niitä voi käyttää pitkin kesää, ja jos ovat suuria, voi niitäkin vähän hieroa öljy-suolaseoksessa aluksi. Muttei missään nimessä tarvitse, sillä ne antautuvat kuuman kastikkeen kylvetyksessä...
-jos salaatti tuntuu valmiina liian hapokkaalta, voi päälle lirutella vähän hunajaa (agavea tai muuta makeutta) ja sekoitus.Toisinaan olen pilkkonut kuivattua aprikoosia (voi vähän liottaa ensin) joukkoon, ja tuokin tuo kivan makean häivähdyksen.
-tuoreen paprikan voi vaihtaa uunissa paahdettuun paprikaan. Tuon voi tehdä itse (tai Lidlissä on maukasta, valmista purkkipaprikaa, joka kannattaa kyllä huuhdella, sillä on melko etikkaista)
-tuoreen paprikan ja miksei kirsikkatomaatitkin (jos niitä laittaa) voi hupsauttaa karamellisoidun sipulin joukkoon ihan viime sekunnilla, jotta saavat pienen lämmön ja vähän makeutta
-VEGAANIKSI: voi tehdä, mutta vegaanijuustot eivät sula ihan samalla tavalla kuin feta. Sulavat kyllä hieman. Tässä tapauksessa lisäisin myös viinietikkaa (sitruunaa), koska vegaanijuustot eivät ole riittävän hapokkaita
-jos pitää sitruunasta, voi tuorepuristettua sitruunamehua pirskottaa/liruttaa päälle juuri ennen syömistä.
Sen verran olen säätänyt, että teen tätä myös hortasta. "Mättäillä" pomppelehtiessa löytää sitä hortaa eli villiyrttejä ihan väkisin. Vuohenputkea kasvaa joka paikassa. Tosin täytyy olla puhdas seutu! Ei autotien läheltä. Vuohenputket ovat kaiken lisäksi ihan vapaata riistaa...
Tässäkin pätee kivasti se filosofia, että tarvikkeita ei tarvitse olla tuhatta sorttia. Vaan muutamia, jotta maistaa, mitä ne ovat...
LÄMMIN FETASALAATTI
Lämmin Fetasalaatti con Horta eli villiyrteistä valmistettuna: Vuohenputkea (ei lehtikaalia) saa joka notkosta. |
Lämmin Fetasalaatti lehtikaalista. Oikealla on paprkaa ja vasemmalla on kirsikkatomaatteja, muutoin samat. |
LÄMMIN FOTUSALAATTI
Mikä ihmeen Fotu? No ei kai sellaista ole (?), vaan fotu on tofu takarin. Eli sama salaatti täysin vegaanina. |
-pussi / iso nippu lehtikaalia
-1 sipuli (karamellisoituna, ks. ohje jäljempänä)
-1 suippopaprika
-1-2 dl mustia oliiveja
(-toisinaan laitan paprikan tilalle hyvänmakuisia kirsikkatomaatteja tai sekä-että eli molempia)
(-toisinaan lisään yhden avocadon, muttei tuotakaan tartte)
(-toisinaan korvaan koko/osan lehtikaalista, jota ei aina saa, vuohenputkella, jota saa koko kesän...)
Kastike:
-1 dl oliiviöljyä (hyvälaatuista)
-1 dl omenvaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa / vaaleaa balsamicoa)
-1 paketti fetajuustoa
TAI jos tekee "fotun" eli vegaanin version:
-1 paketti pehmää tofua + 1,5 rkl ravintohiivaa
Valmistus:
Pisimmän ajan ottaa lehtikaalin hierontakäsittely. Pese lehdet huolella. Revi paksu lehtiruoti irti ja revi lehdet reiluiksi suupaloiksi. Lehdet kippoon. Lirauta sinne vähän (pari rkl -1/2 dl) oliiviöljyä ja vähän yrttisuolaa tai muuta hyvälaatuista suolaa. Minä käytän Vogelin Herbamarea, jossa on iskemättömän hyvä maku. Ala murjoa lehtikaalia nyrkissä. Hiero ja murjo kunnolla, jotta se alkaa antautua.
Jos on heikot käsivoimat / olevinaan-kiire, voi käyttää perunanuijaa tms. jolla "antaa kaalille huutia". (Tai pahimmassa tapauksessa ryöppää lehtikaalipalat vikkelästi, eli käyttää kiehuvassa vedessä nopeasti, pelastaa reikäkauhalla tms. pois, ja äkkiä jääkylmään veteen, jottei kypsy. Mutta tätä en kuitenkaan tekisi, sillä kiehautuksessakin tuhoutuu osa lehtikaalin hyvistä aineista). Kannattaa hieroa kunnolla (jopa n. 10-15 min), ja yhtäkkiä lehtikaali muuttuu sametin pehmeäksi. On mukavampi syödä, ja sulaa paremmin...
Lehtikaali kippoon odottamaan. Pilko ja lisää muutkin aineet (paitsi sipuli) joukkoon
Karamellisoidaan sipuli:
sipuli ohuiksi renkaiksi tai puolirenkaiksi. Laitetaan kuivaan pannuun tai pikkukattilaan (ei rasvaa!) ja aletaan paahtaa kuumalla levyllä sekoitellen. Kun alkaa antautua ja pehmetä, lisätään makeus. Itse käytän kookossokeria1 rkl (ei nosta veren sokeriarvoja), ja tuon kanssa on oltava nopea. Palaa helposti. Voi laittaa muutakin makeutta. Stevia ei käy, sillä se kadottaa makunsa kuumennuksessa. Makeus (sokeri, kookossokeri, muscovado, fariini.. ) joukkoon ja hetken sekoittelu. Ihan pikkuripaus suolaa. Kuuma sipuli suoraan pannusta salaatin joukkoon.
Kastike:
Noin 1 dl (voi puolittaa, jos rasvaa pelkää) oliiviöljyä samaan sipulipannuun (pyydystetään jälkimaut) ja annetaan kuumeta. Saman verran viinietikkaa kuin öljyä. Etikka kannattaa liruttaa varoen, sillä saattaa räiskähtää (räjähtää) kunnolla, jos öljy jo kuumaa ja etikka kylmää. Kun alkaa kuplia ja kiehua, lisätään feta (salaattijuusto) murusina. Hetken sekoittelu, että feta alkaa sulaa. Sulanut fetakastike kiehuvankuumana lehtikaalisalaatin päälle, ja äkkiä hyvä sekoitus.
Ja valmista tuli! Syödään lämpimänä. Ihanaa!
LisäVINKKEJÄ:
-horta eli villiyrttiaikana (kesä!) vaihdan joskus koko lehtikaalin (sitä ei aina ole saatavilla) tai osan vuohenputkiin. Niitä voi käyttää pitkin kesää, ja jos ovat suuria, voi niitäkin vähän hieroa öljy-suolaseoksessa aluksi. Muttei missään nimessä tarvitse, sillä ne antautuvat kuuman kastikkeen kylvetyksessä...
-jos salaatti tuntuu valmiina liian hapokkaalta, voi päälle lirutella vähän hunajaa (agavea tai muuta makeutta) ja sekoitus.Toisinaan olen pilkkonut kuivattua aprikoosia (voi vähän liottaa ensin) joukkoon, ja tuokin tuo kivan makean häivähdyksen.
-tuoreen paprikan voi vaihtaa uunissa paahdettuun paprikaan. Tuon voi tehdä itse (tai Lidlissä on maukasta, valmista purkkipaprikaa, joka kannattaa kyllä huuhdella, sillä on melko etikkaista)
-tuoreen paprikan ja miksei kirsikkatomaatitkin (jos niitä laittaa) voi hupsauttaa karamellisoidun sipulin joukkoon ihan viime sekunnilla, jotta saavat pienen lämmön ja vähän makeutta
-VEGAANIKSI: voi tehdä, mutta vegaanijuustot eivät sula ihan samalla tavalla kuin feta. Sulavat kyllä hieman. Tässä tapauksessa lisäisin myös viinietikkaa (sitruunaa), koska vegaanijuustot eivät ole riittävän hapokkaita
-jos pitää sitruunasta, voi tuorepuristettua sitruunamehua pirskottaa/liruttaa päälle juuri ennen syömistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti