Meinasin kirjoittaa otsikkoon Kesäkurkumaruusut... Kurkumaahan tämä ruokalaji sisältää oikein kunnolla.
Tiesitkö, kuinka terveellistä kurkuma on... Lukaise tästä. Kurkuma on maailman muisssa kolkissa todella käytetty mauste. Meidänkin pitää opetella käyttämään enemmän.
Oli taas tilanne (usein näin), että kaapissa juttuja, jotka on aika käyttää. Iso pussi kesäkurpitsaa, iso pussi porkkanaa. Herkkusienen kantoja (jäi vale-etanoista). Koska pidän stroganoffista, niin tuumasta toimeen.
Resepti on, kuten mulla usein: silmämääräinen ja maistamisperusteinen. En mittaa, vaan katson ja maistelen.
KasvisStroganoff
Tarvikkeet
-porkkanoita
-pilkottua sipulia
(-herkkusieniä / kantoja)
-smetanaa (Itse käytin tällä kertaa turkkilaista jugua, kun sitä oli. Smetana parasta.)
-kurkumaa, suolaa (Muita mausteita: laitoin paprikajauhetta, gulasch-maustetta, kanelia, currya)
-dijon-sinappia
-pilkottua suolakurkkua
Valmistus
Leikkaa porkkanat nakkipalan oloisiksi paksuiksi lanteiksi. Keitä ne kypsiksi. Mausta keitinvesi (laitoin REILUSTI kurkuaa, suolaa, currya, kanelia, gulasch-maustetta nimenomaan tähän keitinliemeen. Ja sitten käsijarrut päälle, kun porkkanat kypsiä: säästä liemi. Mutta nosta porkkanat reikakauhalla pois liemestä jäähtymään.
Paista pilkottu sipuli pannulla pienessä öljyssä. Lisää pilkotut herkkusienet / kannat (jos niitä laitat). Paista hetki, ja lisää keitetyt porkkanatkin paistumaan. Lisää vähän mausteita, jos tarvis. Maista siis. Lisää liru porkkanakeitinlientä, sekoita. Lisää smetana (tms.) ja suolakurkku. Maista vielä mausteeet. Voi kaivata makeutta, jos porkkanat eivät ole kovin makeita. Usein ovat. Lisää makeutta, jos kaipaa. Valmis!
Vinkki:
-jos käyttää turkkilaista jugua, ei kannata hämmentyä, että tulee aavistuksen rakeisen oloista. Kurkuma vaikuttaa maitotuotteisin näin. Rakeisuus ei vaikuta makuun.
-jos on täysvegaani, voisi kokeilla kookosmaitoa (en tiedä kuinka istuu dijoniin, en ole koettanut) TAI voisi kokeilla lisätä keitinliemen lisäksi ns. suuruksen (jauhoa ja vettä. Laittaisin kookosjauhoa, mutta kuka mitäkin.)
KesäkurpitsaRuusut
Tarvikkeet
-kesäkurpitsaa
-suolaa
-öljyä
-1 sitruunan mehu
(-yrttejä: laitoin roikkuvasta ryytimaastani sitruunatimjamia, istui tähän hyvin)
Valmistus
Leikkaa kesäkurpitsa pitkulaisesti noin sentin siivuiksi. Hiero siivuihin öljy-suola-mausteseosta. Laita pellille limittäin ja uuniin. Paistoin 250 asteessa n. 15 min (keskiosassa) ja sitten annoin vielä hönkää grillivastuksilla 300 asteessa (pelti ihan ylhäällä) pari minuuttia, jotta tuli kunnon väri.
Sillä aikaa, kun kesäkurpitsat paistuvat, sekoita marinadi. Öljyä, sitruunamehua, suolaa ja yrttejä. Eli samat asiat, joilla kurpitsat kylvetettiin ennen uunia. Laitoin reilusti sitruuna-timjamia. Marinadi kippoon, ja kurpitsat heti uunikuumina marinadiin maistumaan hetkeksi.
Kun vähän jäähtyneet (marinoituneet) voi alkaa herkutella. Keittiöpihtien avulla saa ruusukkeita: päästä hennosti kiinni, aletaan rullata (tyyliin kuin söisi spaghettia haarukalla) ja rulla-ruusu lautaselle. Stroganoffia viereen, ja Nam.
Kyllä tällä yhden sadepäivän selättää.
Ja toisenkin...
Tiesitkö, kuinka terveellistä kurkuma on... Lukaise tästä. Kurkuma on maailman muisssa kolkissa todella käytetty mauste. Meidänkin pitää opetella käyttämään enemmän.
Oli taas tilanne (usein näin), että kaapissa juttuja, jotka on aika käyttää. Iso pussi kesäkurpitsaa, iso pussi porkkanaa. Herkkusienen kantoja (jäi vale-etanoista). Koska pidän stroganoffista, niin tuumasta toimeen.
Resepti on, kuten mulla usein: silmämääräinen ja maistamisperusteinen. En mittaa, vaan katson ja maistelen.
KasvisStroganoff
Tarvikkeet
-porkkanoita
-pilkottua sipulia
(-herkkusieniä / kantoja)
-smetanaa (Itse käytin tällä kertaa turkkilaista jugua, kun sitä oli. Smetana parasta.)
-kurkumaa, suolaa (Muita mausteita: laitoin paprikajauhetta, gulasch-maustetta, kanelia, currya)
-dijon-sinappia
-pilkottua suolakurkkua
Valmistus
Leikkaa porkkanat nakkipalan oloisiksi paksuiksi lanteiksi. Keitä ne kypsiksi. Mausta keitinvesi (laitoin REILUSTI kurkuaa, suolaa, currya, kanelia, gulasch-maustetta nimenomaan tähän keitinliemeen. Ja sitten käsijarrut päälle, kun porkkanat kypsiä: säästä liemi. Mutta nosta porkkanat reikakauhalla pois liemestä jäähtymään.
Ainekset esille ja pilkotaan. Keitetyt porkkanatkin paistetaan. "Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa..", niinku mummo sano. Meikäläisen kurkuma-purnukka on muuten jumbokokoa. Sitä menee. |
Paista pilkottu sipuli pannulla pienessä öljyssä. Lisää pilkotut herkkusienet / kannat (jos niitä laitat). Paista hetki, ja lisää keitetyt porkkanatkin paistumaan. Lisää vähän mausteita, jos tarvis. Maista siis. Lisää liru porkkanakeitinlientä, sekoita. Lisää smetana (tms.) ja suolakurkku. Maista vielä mausteeet. Voi kaivata makeutta, jos porkkanat eivät ole kovin makeita. Usein ovat. Lisää makeutta, jos kaipaa. Valmis!
Vinkki:
-jos käyttää turkkilaista jugua, ei kannata hämmentyä, että tulee aavistuksen rakeisen oloista. Kurkuma vaikuttaa maitotuotteisin näin. Rakeisuus ei vaikuta makuun.
-jos on täysvegaani, voisi kokeilla kookosmaitoa (en tiedä kuinka istuu dijoniin, en ole koettanut) TAI voisi kokeilla lisätä keitinliemen lisäksi ns. suuruksen (jauhoa ja vettä. Laittaisin kookosjauhoa, mutta kuka mitäkin.)
KesäkurpitsaRuusut
Tarvikkeet
-kesäkurpitsaa
-suolaa
-öljyä
-1 sitruunan mehu
(-yrttejä: laitoin roikkuvasta ryytimaastani sitruunatimjamia, istui tähän hyvin)
Valmistus
Leikkaa kesäkurpitsa pitkulaisesti noin sentin siivuiksi. Hiero siivuihin öljy-suola-mausteseosta. Laita pellille limittäin ja uuniin. Paistoin 250 asteessa n. 15 min (keskiosassa) ja sitten annoin vielä hönkää grillivastuksilla 300 asteessa (pelti ihan ylhäällä) pari minuuttia, jotta tuli kunnon väri.
Sillä aikaa, kun kesäkurpitsat paistuvat, sekoita marinadi. Öljyä, sitruunamehua, suolaa ja yrttejä. Eli samat asiat, joilla kurpitsat kylvetettiin ennen uunia. Laitoin reilusti sitruuna-timjamia. Marinadi kippoon, ja kurpitsat heti uunikuumina marinadiin maistumaan hetkeksi.
Kun vähän jäähtyneet (marinoituneet) voi alkaa herkutella. Keittiöpihtien avulla saa ruusukkeita: päästä hennosti kiinni, aletaan rullata (tyyliin kuin söisi spaghettia haarukalla) ja rulla-ruusu lautaselle. Stroganoffia viereen, ja Nam.
Kyllä tällä yhden sadepäivän selättää.
Ja toisenkin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti