lauantai 11. lokakuuta 2014

39. (vegaani) Appelsiinirahka-Viikunakakku

Tänään (11/10) on tyttöjen päivä. Täällä on talo tyhjänä, tytär liikenteessä. Päätin tehdä jotain mistä niin pidän: säveltää. En kyllä musiikkia. Johtuuko sävellysinto siitä, että siivouksen lomassa pauhasi telkusta "Leila leipoo Ranskassa" -ohjelma...

Päätin tehdä jotain hyvää ihan vain itselleni. Monta päivää on tehnyt mieli tuoreita viikunoita (Jollet tiennyt niin kerrottakoon, että  lasillisessa viikunoita on yhtä paljon kalsiumia kuin lasillisessa maitoa. Viikunoita suositeltiin joogin kasvisruokavalioon tuolla Intian maaperällä. Jaksaa "haba" joogapunnertaa.) Vegaanirahkaa: kysele Vegekaupasta...

Vegaani Appelsiinirahka-Viikunakakku
(on myös raw food eli kakku, jota ei paisteta lainkaan, valmistus n. 10 minuutissa)



Tarvikkeet:

Pohja
1,5 dl saksanpähkinöitä
1,5 dl parapähkinöitä
6 tuoretta taatelia
1/2 tl himalajansuolaa
1/2 tl aitoa vaniljaa

Rahkatäyte
1 purkki vegaanirahkaa (tehty pääosin manteleista + kookosöljystä, joten ehkä mantelivoi kävisi)
1 appelsiinin kuori
1/2 appelsiinin mehu
ripaus vaniljaa
2 tl kookossokeria
(laitoin myös hieman steviaa)

Päällys
-appelsiinilohkoja (1/2 appelsiini)
-viikunalohkoja (tässä 3 viikunaa)
-karamellisoituja kookoslastuja

Valmistus

Tee ensin pohja. Pähkinä mixeriin ja atomeiksi. Lisää taatelit + muut ainekset. Vuokaa ei tarvitse rasvata, sillä parapähkinät alkavat irrottaa itsestään rasvaa mixatessa. Laita päällystahna vuokaan ja painele kevyesti tasaiseksi. Ei kannata painaa tönkkö-tiukkaan, sillä saa olla hieman muropohjamainen. Laita kylmään (jääkaappi / pakastin) teketymään ja odottamaan.

Tässä sellainen n.20cm halkaisijaltaan oleva vuoka. Mitään irrotettavia reunoja en tarvitse, sillä 100%
todennäköisyydellä syön suoraan tuosta. Eli lautanenkin olisi käynyt...


Tee täyte. Vatkaa rahkaa "rikki" haarukalla. Lisää appelsiininkuori, -mehu, kookossokeri ja vanilja. Rahkatäyte saa olla aika makeaa, sillä viikunat eivät ole luonteeltaan makeita, ennemminkin raikkaita. Appelsiinin voi toki vaihtaa sitruunaan. Minun suussani sitruuna ei sävelly viikkunan  kanssa yksiin, kuten aplari tekee. Anna täytteen tekeytyä hetki kylmässä.



Paahda kookoslastuja (n. 2 dl) kuivalla pannulla (ei rasvaa). Ole tuntosarvet tarkkana. Kuten kaikissa pähkinöissä (kookoskin pähkinä), paahtaminen on nopeaa hommaa ja palaa helposti. Heti kun hentoinen tuoksu alkaa tuntua, lisää joukkoon n. 1 rkl kookossokeria. Sekoita hetki ja kookossokeri sulaa ja tarttuu lastuihin. Anna jäähtyä hetki, jotta kovettuu kivan rapsakaksi.

Ota pohja kylmästä. Levitä rahkatäyte päälle. Asettele päälle viikunasiivut (ja appelsiinisiivut, jos noita laitat). Lopuksi vielä kookoskruunu. Tottahan kookos voi olla vierellä kupissa, ja sitä lisää jokainen halutessaan. Kaikki eivät pidä kookoksen mausta, vaikkakin karamellisoitu on vähän toinen juttu.

Jollei lainkaan pidä kookoksesta - edes karamellisoituna - voisi päälle ehkä
lirutella agavesiirappia tai keittää oman makusiirappinsa vaikka appelsiinista ja kookossokerista.


Valmis! Ja "teko- & paistoaikaa" meni koko kakun tekemiseen alle 10 minuuttia, koska ei tarvitse kylmässä hyydyttää tunteja, kuten monia raakakakkuja. Näppärä siis, jos yhtäkki tulee kaffevieraita tai kuten minulle kävi: alkaa tehdä mieli jotain herkkua.

Nyt sopivaa leffaa etsimään, kaffet kuppiin, jalat soffalle ja nauttimaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti