maanantai 13. lokakuuta 2014

40. Kolmen-kaalin-salaatti

Luin jostain (Satokausikalenteri? Martat? mistä lie), että suomalaiset syövät liian vähän kaalia. Mitä, mitä, mitä! Äkkiä kaalia pöytään. Se on mahtavaa superruokaa. Paljon C-vitamiinia, kuituja... ja on se hinnaltaankin hyvä tuote.

Seuraava on helppo ja nopsa ohje joko lisukkeeksi, leivän päälle tai miksei sellaisenaan. Pidän itse coleslaw -tyyppisistä kaalisalaateista, mutta tässä jippo on kaataa tulikuumaa vinegretteä kaalien päälle, jolloin ne kypsyvät. hieman ... eivätkä ehkä aiheuta vatsalle "luvattomia ilmatilan loukkauksia".




Kolmen-kaalin-salaatti

Tarvikkeet

1 pieni kukkakaali
1 pieni valkokaalikaali
4-5 lehtikaalin lehteä
1 paprika
2 porkkanaa
1 tl suolaa
2 rkl kookossokeria

Liemi
2 dl öljyä
3 dl omenaviinietikkaa
2-3 tl hyvää suolaa
2-3 rkl kookossokeria (tai hunajaa / agavea / muuta makeutusta)




Valmistus:
Raasta valkokaali todella ohuiksi suikaleiksi. Mixerillä helppoa, mandoliinilla ok, ja jollei näitä ole on juustohöylä veistä parempi kapine tässä. Raasta porkkanat. Hienonna lehtikaali pikkusuikaleiksi, ja pilko (tai mixaa) kukkakaali ihan pieneksi. Pilko paprika pikkukuutioiksi. Ainekset kippoon, sekoita huolella ja ripottele joukkoon kookossokeri sekä (yrtti)suola. Jätä maustumaan ja valmista liemi.

Laita liemiainekset pikkukattilaan ja kuumenna kiehuvaksi saakka. Kun pulpahtaa pari kertaa, sekoita huolella (älä säikähdä, jos tuntuu että alkaa kuohahtaa yli: viinietikka ja öljy "kisailevat" kuumina näin). Kaada liemi heti kiehuvan kuumana raasteen päälle. Sekoita hetken aikaa huolella. Maista suola - saa olla hivenen suolaista, sillä kaali syö pian suolan pois.

Ota "pulikka" tai puhdas pullo ja ala nuijia raastetta siten, että se painautuu kunnolla kasaan. Nuiji hetken aikaa huolella. Kaalin maku paranee, kun sitä nuijii. Jätä huoneen lämpöön tekeytymään hetkeksi (30 min). Kun öljy on jäähtynyt ja kypsentänyt kaalia, voit siirtää kylmään.

On parasta seuraavana päivänä (tai siitä eteenpäin), jos malttaa odottaa. Minä en malta.
Mahtavaa lisukkeena, mutta myös erinomaista leivän päällä. Minä kun en leipää juurikaan syö, korvaan leivän milloin kesäkurpitsasiivuilla milloin milläkin. Tässä (yläkuva) on merilevää eli noria.

VINKKI:
Kun tekee, niin kannattaa tehdä iso erä, sillä tämä "paranee mennessään"...
Aina, kun kiposta ottaa, kannattaa sekoittaa ensin, että pohjalle painunut liemi sekoittuu tasaisesti.
Kun on ottanut, kannattaa taas nuijia/painella kasaan muhimaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti