lauantai 18. lokakuuta 2014

43. (vaniljakiisselimäinen) Appelsiinimarmeladi

Jotain uutta, jotain vanhaa... Minä se olen pikkutytöstä asti tykännyt erittäin paljon sellaisesta appelsiinimarmeladista, jossa on ne appelsiinin kuoret mukana. Vanhan ajan resepti, jota mamma (isänäiti) käytti. Ihanasti kirpakkaa ja makeahkoa. Nykyiset kaupan versiot ovat aivan liian makeita meikämakuun. Siitä syystä päätin tehdä itse. Mutta keittämättä.

Tämä on kyllä enemmänkin jotain appelsiinimarmeladin ja vaniljakiisselin risteytystä. Mutta ei se haittaa. Minäpä tykkään myös vaniljakiisselistä...

Jauhoa en useinkaan syö, mutta nyt tyttären syysloman viikonloppu ja hemmottelin (kaupan) croisanteilla. Kyllä niitä jokunen sujahti meikäläisenkin (pariisilaisia katukahviloita rakastavaan) suuhun.


AppelsiininKuoriMarmeladi - Vaniljakiisselimäisenä
-melkein raakamarmeladia (paitsi tofu)





Tarvikkeet
1 appelsiinin kuori
1 appelsiinin mehu
150 g (puoli pakettia) pehmeää tofua
1/2 - 1 dl chiasiemeniä
2 tl hunajaa (agavea tai muuta siirappimaista makeutta)
1-2 tl vaniljajauhetta
ripaus steviaa
ripaus hyvää suolaa


Valmistus:
Pese appelsiini todella hyvin kuumalla vedellä ja esim. tiskiaineella. Todella hyvin (oli sitten luomu tai ei). Raasta appelsiinin kuori. Purista appelsiinin mehu. Laita nämä kuppiin ja lisää siihen chiasiemenet. Ensin vähemmän, ja tunnustele noin 10 min kuluttua, onko turvonnut sosemaiseksi. Jollei ole, lisää siemeniä. (Ei liian tönköksi.) Turvottele appelsiini-siemenseosta huoneenlämmössä vähintään 15 min. Sitten lisäät pehmeän tofun ja muut ainekset. Tofun saa helposti rikottua ja sekoitettua haarukalla. Tulee kivan vaniljakiisselimäistä. Juuri tuosta syystä on osa makeudesta hyvä olla hunajaa tai jotain siirappimaista (agave, vaahterasiirappi...), sillä sokerilla ei tule sama koostumus. Maista ja lisää makeutta, jos tarpeen. Tosin tämän on tarkoitus olla aavistus "pirtsakkaa".

Purkkiin ja säilyy jääkaapissa noin viikon.

Tämä marmeladi on sopivan notkeaa, jotta sen saa "ujutettua" croisanttiin sisälle. Nam!


VINKKEJÄ:
-halutessaan voi tofun jättää pois, ja laitaa enemään chiasiemeniä. Mutta Tofu on hyvää ravinnetta (soija on proteiinirikasta) joten siinäkään mielessä ei pöllömpi "hilloke"...

-halutessaan voi myös appelsiinin kuoren jättää pois, mutta siinä kuoressa ne kaikki appelsiinin eteeriset öljyt ovat. Katso vaikka sivusta, kun puristat pientä kuoren palaa, ja siitä pirskataa öljyä...

-tätä voisi varmaan käyttää jonkun raakapiirakan päällysteenä / täytteenäkin. Itse laitan vähän tuonkaltaista viikunakakun päälle (tuoreet viikunat tulee juuri tämän seoksen päälle)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti