Talon neiti ei ole kasvissyöjä, joten tilauksessa oli perusmalleja (katkarapuja, lohta). Vege-versioita tehtin iso määrä - arvatkaas kumpi hupeni ensin...
SushiRiisin valmistus
3 3/4 dl pyöreää (vaikka puuro) riisiä
7 1/2 dl vettä
Huuhdo riisiä useita kertoja, hennosti "sormivispilällä" sekoitellen. Vaihda vesi. Tämä on osa, jossa ei kannata oikaista. Itse huuhdoin 6 kertaa, jotta lopussa vesi jää kirkkaaksi. Myöskään liotus ei toimi, vaan huuhdeltava on. Keitä riisit kypsäksi miedolla ja pyri olemaan hurjasti hämmentämättä. Jos kevyesti sekoitat (lopussa ehkä täytyy, jotta näkee ettei pohjalla vielä nestettä), niin HAARUKALLA. Ei millään muulla. Lopussa riisi on siis kypsää ja imenyt kaiken veden itseensä. Maustetaan, jotta tulee "tahmeaa" ja siitä saa noita nigiri-palleroita.
Kun kypsää, mausta riisi:
5 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl mirin
3 rkl sokeria (laitoin kookossokeria ja taisi mennä vielä enemmän)
1 tl suolaa
Riisin on tarkoitus maistua!
Anna jäähtyä laakealla vadilla, jotta vähän "jämähtää" ja nigirit (=käsin puristellut) on helpompi tehdä. Sitten vain lusikalla kosteahkoon kämmeneen pieni määrä riisiä. Puristellaan hennosti palleroksi tai soikulaksi. Ja päälle mitä nyt laittaakin, ja vielä hento puristus, jotta päällys tarttuu riisiin. Tässä kohtaa voi sormilla muotoilla sitä riisiä palloksi, soikoksi, neliöksi...
Vasemalla veget äidin makuun ja oikealla on katkarapu- sekä lohisushit tyttären makuun. |
Tuossa vegaanitarjottimella on näitä:
-kaltattu tomaattilohko riisin päällä (noria eli merilevää ympärillä)
-kesäkurpitsa lohko, päällä keitty porkkanasiivu + kurkun kuorikoriste (noria ympärillä)
-päärynälohko (kyllä!) päällä avocadosiivu (ympärillä noria)
Tomaatin kalttaus: Keitä vettä. Leikkaa ristiviilto tomaatin päälaelle. Laita tomaatti muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen. Kun ristiviillossa alkaa kuori kipristyä, ota tomaatti ja laita se todella kylmään veteen (kypsyminen pysähtyy). Anna olla hetki. Nosta ylös ja kuori (irtoaa nyt helposti). Sushia varten leikkaa ensin neljään lohkoon. Ota tässä kohtaa siemenkota pois: leikkaa kantapuolen kova kohta irti, ja siemenkota saattaa jo irrota itsestään. Jollei niin veitsellä/lusikalla/käsin autat hieman, jotta jää "tomaattivene". Jos suuria tomaatteja (mulla oli) leikkaa lohko vielä puoliksi, eli yhdestä tomaatista saat n. 8 venettä, joista teet sushit.
VINKKI: kaikki tomaatin siemenkodat, kesäkurpitsan lohkoleikkauksessa (sekä päärynä) ylijäämäpalat säästetään tietenkin. Ne voi käyttää salaattiin, smootheihin tai jos tekaisisi raakatomaattikastiketta...ks. aiemmat blogit vaikka kesäkurpitsapastasta, soossiin "uppoaa" ...
Rajana on mielikuvitus. Olen tehnyt susheja keitetystä perunastakin: Makeja (maki tarkoittaa niitä kääretortun tapaan käärittyjä rullia). Toimii. Tästä voi käydä "kuolaamassa" lyhyen oppimäärän, minkänäköisiä versioita niitä tuolla Japanissa taiteillaan: sata erilaista... Ei siis todellakaan tarkoita "raakaa kalaa" niinkuin toiset vieläkin harhaluuloisesti luulevat. Sushi. Riisin kanssa. Itse söin Intiassa (meillä oli nyyttikestit, ja jokainen vei "kansansa tuotetta" Temarizushia (linkissa nr.58) eli pelkkiä maustettuja riisipalloja. Ihania! Minä vein muuten pinaattikeittoa - hittituote.)
Soijaa kuppiin, wasabia kyytiin ja..
Nam!
Nam!
Nam!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti