perjantai 5. syyskuuta 2014

27. Kaulitaan...

Maaritin keittiössä kaulitaan parast´aikaa... vaan ei leivota. Käytännön vinkki:

Lehtikaali on superterveellistä ja sesonki kotimaiselle alkaa olla parhaimmillaan. Kannattaa ottaa talteen. Toki syödä tuoreeltaan, mutta voihan tuota säilöäkin. Kuivuria minulla ei ole (muuten olisin saattanut tehdä lehtikaalijauhetta), mutta pakkaseen pistän. Kaulitaan ensin.



Lehtikaali on kaikessa komeudessaa ylvään rapsakkaa. Kunhan pistää kaulimen asialle ja pyöräyttää muutaman kerran, pehmenee se kummasti. Lehtiruoti pois, ja sitten voi rullata vielä muutaman kerran. Menee tosi pieneen tilaan. Kaulin vähän laiskanlaisesti, joten pieneni neljäsosaan, kuten kuvasta näkee. Jos kaulii kunnolla, saa sen vieläkin hennompaan tilaan.

Oikealla on "kaupan pussi" ja vasemmalla kaulitut.. Pienenee huomattavasti kun antaa vähän kyytiä,
vaan kaikki ainesosat ovat edelleen tallella...

Ryöpätäkin voi, mutta tuolloin kyllä tuhoutuu osa arvokkaista ainesosista.
Kaulimisen ohessa jujutin lapselle vähän lehtikaalia. Tyitsy on ollut vielä jälkiflunssainen:


Hedelmä-lehtikaali Smoothie. Oli kuulema hyvää.


Hedelmä-lehtikaali Smoothie:
-1 banaani
-1 kiiwi
-2 lehtikaalin lehteä (ruoti pois)
-n. 1/2 dl soijajugurttia (maustamaton, käytin Alpro)
-n. 1 dl vettä (kannattaa katsoa, kuinka tanakkaa haluaa)
-pala tuoretta inkivääriä
-1-2 rkl hunajaa (itselle en tekisin näin makeaa, mutta flunssa-lapselle kyllä)
-ripaus aitoa vaniljaa


Vinkki:
Samalla kaulinmetodilla voi käsitellä valkokaalia (tai puna-), jos vaikka tekee tuorekaalikääryleitä. (Kannattaa liottaa hetki suolavedessä ennen kaulimista, niin tulee mukavan pehmeää jälkeä...)
Voisihan tuon lehtikaalinkin liottaa suolavedessä, mutta suolattu taas pakastuu vähän huonommin...

Kannattaa pistää satoa talteen...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti