tiistai 9. syyskuuta 2014

32. KasvisGratiini

Livahdin taas metsään. Raahauduin kori pullollaan takaisin... Herkkutattien aika alkaa olla viittä vaille mennyttä, joten kannattaa käydä vielä kun ehtii. Tosin muuta on jo tulossa. Syyskanttarellit eli suppilovahverot suhisevat jo tulostaan...

Olin muutaman päivän ollut mussaka-mietteissä. Munakoiso on hyvää ja täyttävää. Mutten ollut ehtinyt hankkia sitä. Joten mussaka-aatteissa tein toisen tyyppisen Hässäkän. Ja taas oli helppoa kuin heinänteko.




Tatti-KasvisGratiini

Tarvikkeet
-herkkutatteja (tai suurehkoja herkkusieniä / portobelloja)
-1/2 kesäkurpitsa
-3 suurta tomaattia
-1 sipuli
(-juustoa)
Mausteet/muu:
-gheetä (vegaani laittaa öljyä)
-(yrttisuolaa)
-pippuria
(-pestokastiketta)
(-murskattua valkosipulia)



Valmistus:
Pilko kaikki ns. lantti-suunnassa. Pyöreiksi. Laita vuoan pohjalle gheetä (öljyä) ja kaada tomaateista lirunut liemi ehdottomasti sinne mukaan. Ripottele suolaa ja reilusti mustapippuria sekä pikkulusikallinen pestoa. Eli maustat myös altapäin. Molemmista suunnista. Levitä mausteet. 
Sitten ladot tarvikkeita haluamassasi järjestyksessä vuoan täyteen. Päälle vielä samat mausteet (ghee, suola, reilusti mustapippuria ja pestoa). Jos haluaa juustogratinoitua, niin viimeinen kerros juustoa. Jollei, niin ehkä pestoa vähän enemmän ja hieman huolellisemmin leviteltynä, kuin mitä minä "roiskin".




Paisto: 200-230 asteessa noin 10-15 minuuttia. Kun juusto on sulanutta ja kauniin ruskeaa. 
Tarvikkeet ovat sellaisenaankin syötäviä, joten paiston ei tarvitse olla  kypsennysmielessä, vaan lämmitys ja makujen tasaus... Vegaanilaittaa vegaanijuustoa!


Vinkki:
1. Uskon, että valkosipuli sopii tähän todella maukkaasti (tomaatti-basilika-valkosipuli = pyhä liitto). Nyt en laittanut sitä, sillä aion ruokailla tämän eilen tekemäni kesäkurpitsapikkelssin kera. Ja tuossa on valkosipulia ihan riittämiin. Tiesithän muuten, että jos ruoka on "rasvaisen oloista" kannattaa tuota tasapainottaa jollain etikkaisella., esim. pikkelssillä.

2. Gratiinin pohjalle kertyy runsaasti lientä. Jäähdytä ja säästä! Saat siitä uskomattoman hyvän pohjan salaattikastikkeen vinegretille (lisäät viinietikkaa) tai keiton pohjaksi... Ei kannata säilöä pitkään, ja koska rasvainen, ei kannata pakastaa. Ehkä siinä voisi kylmämarinoida herkkutatti"lantteja" ja tehdä tatticarpaccion. Taidankin koettaa...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti