tiistai 2. syyskuuta 2014

25. Lasagne - semiRaw

Pienenä sitä ajeli pyörällä: "Kato äiti, ilman käsiä!"
Nyt isona voisi huutaa: "Kato äiti, ilman uunia...!"

Uunin pellit on täynnä kuivumassa lepääviä tattisiivuja. Joten päätinpä tekaista vanhalla tutulla ja hyväksi havaitulla tavalla lasagnen. Ilman uunia. Ja ilman pastaa... Onpa tässä muuten yhdentyyppinen tapa tehdä "vegaanin juustoakin"...




Tatti-Lasagne
(semiraw = tattimuhennos on kypsää)

Tarvikkeet:
-paistettua tattimuhennosta (tai muita sieniä) -> ks. esim. teriyaki-tatit
-2 kesäkurpitsaa
-4-6 tomaattia (koosta riippuen) -> ks. raakatomaattikastike vaikka täältä
"Juustokastike"
-2 dl auringonkukansiemeniä
-puolikas sitruuna (sen mehu)
-1 valkosipulin kynsi
-pieni pala kesäkurpitsaa (n. 5 cm)
-2-3 rkl kookosjauhoa
-suolaa, pippuria

Vasemmalla "juustokastikkeen" pohja (paitsi vesitilkka ja kookosjauho),
oikealla onkin jo kaikki kastikkeet ja (eilinen) tattimuhonnos odottamassa,
kun mandoliini "soi"...

Valmistus:
Liota auringonkukansiemeniä vedessä n. tunti. Kaada vesi pois ja valmista juusto: Jauha kaikki "juustokastike"ainekset (paitsi kookosjauho) tehosekoittimessa erittäin hienoksi tahnaksi. Mukaan muutama rkl vettä, jotta saa jauhettua. Maista. Saa olla hieman suolaista, ja sitruunan happo saa tuntua. Lisää lopuksi kookosjauho, jotta tämähtää tanakammaksi. Kookosjauhon kanssa voi sekoitella vain haarukalla, ei tarvitse mixata.

Anna juuston levätä ja tekeytyä hetki. Tee sillä aikaa tuoretomaattikastike, jonka jätät myös hetkeksi tekeytymään = maut "menevät naimisiin"...

Kun juusto ja tomaattikastike tekeytyy, voit tällä aikaa veistellä kesäkurpitsasta ohuen ohuita siivuja pitkittäin. Mandoliini on hyvä tässä, mutta kyllä veitselläkin saa.

Sitten jonkinmoinen vuoka tai kippo esiin. Minulla neliskanttinen vuoka, mutta eihän tuolla muodolla ole väliä. Vuoraa tämä astia muovikelmulla pohjasta. Sitten alat latoa kesäkurpitsaa limittäin pohjalle. Päälle juustokastiketta, tatteja ja tomaattikastiketta. Seuraava kerros, ja seuraava. Niin kauan kuin täytettä rittää. Katso kuitenkin, että ylimmäksi jää kerros kesäkurpitsaa.





Kääntele muovikelmun reunat kesäkurpitsalasagnen päälle. Laita jonkinlainen paino, ja hetkeksi vielä jääkaappiin tekeytymään. Painuu vähän kasaan, ja vähän nestettäkin irtoaa. (Tuon voi koettaa liruttaa pois).

Sitten vain kelmut auki, leikkaamaan ja syömään. Päälle voi vielä lirutella tuoretomaattikastiketta, jos sitä jäi. Kannattaa tehdä reilusti... Ja leikatessa on etuna, jos on todella terävä veitsi...


-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti