perjantai 7. marraskuuta 2014

48. Röstipurilainen -- ihan elviksenä!

Eikö Elvis ollut kova poika syömään maapähkinävoita hillopaahtisten päällä?

No eipä maapähkinävoissa mitään vikaa ole: hyvää pähkinäproteiinia se on. Päätinkin tekaista tyttärelle koulustatuloylläriksi hampurilaisia. Terveellisiä. Jotta jaksaa tarttua imuriin näin perjantaina...


Röstipurilaiset Maapähkinävoilla höystettynä




Tarvikkeet:

Tummaa ruisleipää (täysjyvä)
Maapähkinävoita
(Basilikapestoa)
RÖSTI:
3 suurta perunaa
1 porkkana
10 cm pätkä purjoa (tai pieni sipuli)
Suolaa, mustapippura (kurkumaa, chilä, valkosipulia)
Paistoon:
Gheetä, suolatonta voita tai öljyä
Muuta:
Paistettuja kananmunia
Lisukkeet:
mitä hampurilaiseensa laittaa: salaatinlehtiä, suolakurkkua, tomaattia, kurkkua
Kastike:
turkkilaista jugurtta + sweetchiliä sekoitettuna

(Sekä kastikkeessa että röstiraasteessa on tarkoituksella chiliä: jos tuntuukin vähän tömäkältä aterialta kaikkine maapähkinävoineen (sitä ei tarvitse laittaa paljoa), potkaisee chili aineenvaihdunnan ja ruuansulatuksen käyntiin. Kyllä se sulaa...)

Valmistus:
Tee röstiraaste =  Raasta porkkanat ja perunat. Perunat ehkä suuremmalla terällä, sillä ne kypsyvät pannulla nopeammin kuin porkkana. Raasta tai pilko purjo/sipuli. Laita raaste kulhoon. Ennenkuin maustat sen, itketä vähän aikaa suolalla: ripottele suolaa päälle ja sekoittele kunnolla. Anna olla hetki, jolloin nestettä irtoaa. Puristele neste pois. Mausta vasta tässä kohtaa. Kun olet maustanut, 'möyhennä" vielä hetki käsin, jotta perunan tärkkelystä irtoaa ja heräilee = paistaessa ja kääntäessä röstit kestävät paremmin kasassa.


Nestettä irtosi itkettäessä toista desiä... Paistuu eikä kiehu nesteessä, kun
malttaa itkettää.

PS. Minä en muuten kuori porkkanoita / perunoita, jollei ole ihan pakko.
Pesen huolella ja kevyesti raaputtelen huonot, ruvet tms pois.


Rasvaa pannulle, ja paistamaan. Minä paistoin ns. lettupannulla ja reilun ruokalusikallisen raasteesta aina yksi rösti. Suuria on hankala kääntää, ja lettupannulla ei heittäminen oikein onnistu... Liesilämpö oli nelosella, ja paisto rauhassa, jotta kypsyy ja pinnasta tulee rapsakka. Sitten toinen puoli.




Kun röstit paistettu, paista kananmunat (jos niitä syöt / käytät eli ei-vegaani).

Tummalla leivällä maapähkinävoita, sitten rösti ja sitten pesto...


Kasaa hampurilaiset:
Meillä oli tumminta Reissaria (tyttären suosikki). Voitelin puoliskot ensin maapähkinävoilla (voihan tuon jättää poiskin ja voidella muulla, mutta pähkinöissä on hyvää proteiinia). Sitten molemmille puoliskoille 1 rösti, päälle sipaisin vielä vähän basilikapestoa (kaupasta ostettua purkkijuttua, löytyy myös luomuna). Paistettu kananmuna kyytin, vähän sitä chilijugurttikastiketta. Lisukkeet kyytin tai viereen. Valmis.

Eiköhän tällä jaksa keikalle imurin kanssa. Jaksoihan se Elviskin...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti