tiistai 18. marraskuuta 2014

54. Vegen ValkosipuliZilakat

...vai zucchinitkos ne oli.

Liekö johtui äskettäisestä kanelisesta tuorepuurosta vai siitä, että kaupassa törmäilee jo joulukuusiin, tuli joulu mieleen. Olen pienestä asti pitänyt joulukaloista, varsinkin valkosipulisilakoista.
Oli iso pussukka kesäkurpitsaa, ja siitä se taasen lähti: Säätämään reseptiä kasvisuuntaan.

Kuvassa on eilistä juuresmuussiakin, sekä Pohjolan kapriksia (eli itse säilöttyjä pihlajanmarjoja) -
kuka sitä ulkolaisia ihmemarjoja kaipaa, kun pihlajat notkuu marjoista.
Vieläköhän niitä löytyisi roudan seasta...


Veget ValkosipuliZilakat

Tarvikkeet

3 dl soijajugurttia (maustamaton)
2 kesäkurpitsaa
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tilliä (tuoretta, pilkottua)
2 rkl ruohosipulia (tuoretta, pilkottua)
(2 rkl inkivääriä)
1 rkl vaaleaa viinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl hyvää suolaa
1 rkl hunajaa (tai pikkuripaus steviaa tai muuta makeutta)
(1 rkl ravintohiivaa, voi jättää poiskin, jollei maku miellytä)


Valmistus:

Leikkaa kesäkurpitsat (zucchini) keskeltä poikki ja puolita puliskot pitkittäin. Leikkaa näistä puoliskoista ohuita siivuja (sellaisia silakkafileen oloisia). Asettele zucchinifileet uuninpellille (voipaperi alle) siten, että ovat limittäin (ei päällekkäin, voi olla aivan vierivieressä) ja 200 asteiseen uuniin noin 10 min. Näin saat pikkufileisiin hieman "nahkean" (kalamaisen) pinnan, ja fileet notkistuvat mutta kestävät kasassa sekoitellessa. Anna jäähtyä uunin jälkeen hetki.



Sekoita jugurttiin pieneksi pilkottu tilli, ruohosipuli ja raastettu valkosipuli sekä inkivääri. (Mulla olikin ruohosipuli loppu, pistin purjoa ihan atomeina, mutta ruohosipuli on parasta.) Maista ja muista, että maku tekeytyy "eteenpäin" vielä kylmässä. Jos kaipaat pippuria, rouhaise vähän mustapippuria, mutta jos käytät inkivääriä, tulee pieni pippurisuus (ja iso terveys) tuosta...



Aivan kuin joulukalatkin: puhtaaseen kanelliseen purkkiin ja kylmään. Ovat kyllä syömäkelpoisia oitis (minä aloitin heti!), mutta säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Jouluksi pitää tehdä kyllä uusi satsi. Minä söin ison erän heti, vaikka olin suunnitellut näitä viikonloppuvieraille... HAH. Nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti