torstai 6. marraskuuta 2014

47. Terveeksi täräyttävä Porkkanaraaste

Porkkanaraaste on ihanaa. Turhan harvoin sitä tulee tehtyä - eikö? Ja näin syyspimeässä kaamoksessa jo porkkanan aurinkoinen väri piristää.

Tietyssä vaiheessa vuotta saattavat porkkanat muuttua vähän kuivahkoiksi ja makukin jotenkin laimenee. Tuon vuoksi meillä tehdään talvikaudella porkkanaraastetta, joka "marinoidaan": kostutetaan ja maustetaan. Terveellisistä porkkanoista tulee vielä terveellisempiä.

Ihanaa ruuan lisukkeena; meillä tänään uuniperunoiden lisänä. Ja tämä on muuten tosi hyvää vaikka (paahdetun) leivän päällä...





Terveeksi täräyttävä Porkkanaraaste

Tarvikkeet

Porkkanoita (tässä 6 kpl)
Viinietikkaa
Oliiviöljyä
1 koko sitruuna (ei kuorta)
Yrttisuolaa
(Tuoretta inkivääriä n 1-2 cm pala)
(Makeutta: laitoin reilusti hunajaa, mutta hunaja ei ole vegaaninen. Vegaani laittaa agavesiirappia tai kookossokeria)




Raasta porkkanat ja inkivääri. Pilko sitruuna pieneksi (hedelmäliha mukaan). Minä tuikkasin nämä 3 ainesosaa mixerin raastinterän läpi: kuorittu sitruunakin ihan kokonaan.

Minä pidän siitä, että raasteesta tulee kosteaa, ja että marinadin maku tuntuu kielellä. Mutta jollei pidä, laittaa lientä vähemmän.

Tuohon porkkanamäärään laitoin liemeksi:
1/2 dl öljyä
pari rkl viinietikkaa
(käytin sushiviinietikkaa, vaalea balsamico käy, omenaviinietikka käy, ja toki tumma balsamicokin käy, paitsi että tulee tumman puhuvaa raastetta)
Suolaa saa n. 1 tl.
(makeutta)

Sekoita ja maista. Jos laitoit inkivääriä ja sitruunaa (voihan nuo jättää pois), ei viinietikkaa tarvita paljoa, sillä raaste on jo kirpsakkaa. Jollet laittanut inkivääriä&sitruunaa, voi viinietikkaa olla enemmän.

Maista raastetta: jos porkkanat ovatkin makeita, ei makeutta ehkä tarvita. Meillä oli kuivahkon oloisia, ei makeita porkkanoita, joten hurautin kunnolla hunajaa sekaan. Ja kotona sattuu olemaan iso purnukka (2,5 kg) hyvää hunajaa. (Hunajaa voi muuten ostaa ison erän ja pakastaa - tiesitkö sitä!)
Voi makeuttaa muullakin tavalla, en suosittele kuienkaan valkoista sokeria vaan stevia, kookossokeri...



Liemi kyytin ja anna maustua pieni hetki huoneenlämmössä. Sitten suuhun.
Ei kannata säilyttää montaa päivää, koska saattaa muuttua inkiväärin kanssa kirpakkaan suuntaan... Mutta eihän tuo terveyspommi säilykään, koska se on niin hyvää.

VINKKI: 
*jos kovasti pitää vaaleasta sipulista (vaikka niistä makeista sipuleista), voi lisätä erittäin hienoksi pilkottua sipuliraastetta. Hyvää tulee.

*jos tykkää korianterista, niin hienoksi pilkottu korianteri sopii, ja antaa kivoja vihreitä välähdyksiä joukkoon..



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti