perjantai 31. lokakuuta 2014

46. Black & White... nami tai kepponen

Piti tehdä tyttärelle koulustatuloyllätyksenä pikkuinen namivälipala. Mutta kuinkas kävikään...
...karkki-ja-kepponen -päivän hengessä tuli tehtyä kepponen. Tuli niin maukas namipala, että söin sen itse...  (no jäi vähän tytöllekin). Ja kylläpä paukahti taas voimat hauiksiin aamun pitkien punnerrusten jäljiltä. Sitä se raakasuklaa & soijaproteiini teettää.






Black & White - välipala

Suklaavanukas
-2 avocadoa
-1 banaani
-3 tl raakakaakaojauhetta
-3 tl kookossokeria
-1/2 dl kookoshiutaleita
-ripaus suolaa
(-ripaus steviaa, jos makunystyrät näin sanoo)

(aamusta jäänyttä) Aamutuorepuuroa
-2 dl luomusoijajugurttia
-1 dl keitttyä, jäähdytettyä quinoaa
-2 rkl chiasiemeniä
-1 rkl pellavansiemeniä
-1 tl aitoa Bourbon-vaniljaa
-runsaasti marjoja: puolukkaa, siivutettua mansikkaa, mustaherukkaa
-1 kuutioitu päärynä

Valmistus:
Puuro on tehty jo aiemmin, joten se on hieman "tanakoitunutta". Mixaa suklaavanukasainkset mixerissä ja maista makeus oman suun tuntuiseksi. Anna valmiin "tahnan" levätä hetki kylmässä.

Ota joku mukava lasi (kiva kun kerrokset näkyvät, ei vaikuta makuun) ja laittele suklaavanukasta ja puuroa vuorotellen kerroksittain. Täällä tuli kolme kerrosta, mutta huolellinen emäntä voi laitella vaikka viisi...

Trick or treat!
Karkki vai kepponen....

maanantai 20. lokakuuta 2014

45. TilliHummus (& "leipäsiä")

Tuli viikonloppuna syötyä sen verran "hevisti" (sushia eli riisiä), joten nyt teki mieli toisentyyppistä lounasta. Ruokaa täytyy syödä, ja ravitsevaa sellaista En ole syömättömyyden kannalla, oli syöty hevisti tai ei.

Kattelin, mitä kaapista löytyi. Oli (pirkkapurkki) kikherneitä. Oli ruukullinen tilliä. Ja keittiön normit vihreät vermeet... Hummuksia on varmasti "tuhat-ja-sata" eri reseptiä, mikä tahinilla, mikä milläkin höystettynä. Siitä se idea lähti:

Ei siemenleipää vaan kesäkurpitsaleipäsiä. Siemeniä on tosin ripoteltu päälle:
osassa seesaminsiemeniä, osassa chiasiemeniä ja osassa paahdettuja auringonkukansiemeniä.)


TilliHummus

Tarvikkeet
1 prk kikherneitä
1 ruukku tilliä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
1 kourallinen cashewpähkinöitä
n. 1/2 dl hyvää oliiviöljyä
n. 1 tl yrttisuolaa (tai muuta hyvää suolaa)
n. 2 tl kookossokeria

En omista kuivuria, ja vaikka monet siemenleivät onnistuvat kyllä ihan normi-uunissakin, olen ehkä vähän
"laiskansalskea" tekemään (= kun nälkä yllättää, haluan syödä...) Joten leikkasin zucchinista leipäsiä.


Huuhdo kikherneet. (Jos käytät raakoja: liota yön yli ja keitä kauan, ohjeen mukaan.) Laita herneet, pähkinät ja öljy mixeriin ja mixaa tahnaksi. Lisää sitruunamehu (ja vettä, jos jää liian tanakaksi). Lisää suolaa ja sokeria pikkuhiljaa, maista aina välillä, että on oman suun tuntuista. Maku tekeytyy vielä, kun tahna seisoo. Pistä kannelliseen kippoon/purkkiin Säilyy jääkaapissa noin viikon. Jos haluat lisäsäilyvyyttä, liruta "kanneksi" öljyä, mutta tuollon maku tulee muuttumaan. Parempi syödä tuoreeltaan kuin säilytellä...

Itse en useinkaan syö leipää, joten leikkasin suuresta kesäkurpitsasta vinohkoja "leipäsiä". Sitten kuppi kuumaa juomaa ja lounastamaan.


Ps. Turha tässä on "jeesustella": kyllä sitä joskus tulee ruisleipiäkin syötyä: kun teen tyttärelle, saattaa joku sujahtaa omastakin suusta. Pidän kyllä ruisleivästä, mutta en usko sen olevan kaikkien vatsalle / suolistolle täysin sopivaa... Sen huomaa siitä, että vatsaa turvottaa...


Siinä on extra-tumman reissarin (tyttären suosikki) päällä Guacamolea (eli avocadotahnaa)...


Ja tässä on ruissarin päällä basilikapesto-tahnaa, tomaattia sekä soijapaahdettuja auringonkukansiemeniä.



lauantai 18. lokakuuta 2014

44. Sushi & Sashimi

Tyttären syyslomaviikonlopun aamu alkoi croisantilla ja koti(raaka)marmeladilla. Hemmottelu jatkuu iltaa kohti: äiti pisti kätöset hommiin ja pipersi toivottuja susheja. Ihan kunnollisia, ei mitään pikaista arkiversiota. Kyllähän tuossa tunti (ja vähän päälle) vierähti, mutta kyllä on sen arvoista.

Talon neiti ei ole kasvissyöjä, joten tilauksessa oli perusmalleja (katkarapuja, lohta). Vege-versioita tehtin iso määrä - arvatkaas kumpi hupeni ensin...


Kuvassa tomaattiisusheja (näyttää todella paljon tuoreelta tonnikalalta..).
Sushi tarkoittaa riisin kanssa, joten kuvan alemmat ovat oikeastaan nimeltään sashimi, jossa ei riisiä.
 Alimmat ovat päärynä-avocado je seuraavat kesäkurpitsa-(hiemankeitetty)porkkana, kurkunkuori.

Hittittuotteeksi tuli kaikkien mieleinen tomaattisushi sekä tuo päärynä-avocado sashimi!




SushiRiisin valmistus

3 3/4 dl pyöreää (vaikka puuro) riisiä
7 1/2 dl vettä

Huuhdo riisiä useita kertoja, hennosti "sormivispilällä" sekoitellen. Vaihda vesi. Tämä on osa, jossa ei kannata oikaista. Itse huuhdoin 6 kertaa, jotta lopussa vesi jää kirkkaaksi. Myöskään liotus ei toimi, vaan huuhdeltava on. Keitä riisit kypsäksi miedolla ja pyri olemaan hurjasti hämmentämättä. Jos kevyesti sekoitat (lopussa ehkä täytyy, jotta näkee ettei pohjalla vielä nestettä), niin HAARUKALLA. Ei millään muulla. Lopussa riisi on siis kypsää ja imenyt kaiken veden itseensä. Maustetaan, jotta tulee "tahmeaa" ja siitä saa noita nigiri-palleroita.

Kun kypsää, mausta riisi:

5 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl mirin
3 rkl sokeria (laitoin kookossokeria ja taisi mennä vielä enemmän)
1 tl suolaa

Riisin on tarkoitus maistua!
Anna jäähtyä laakealla vadilla, jotta vähän "jämähtää" ja nigirit (=käsin puristellut) on helpompi tehdä. Sitten vain lusikalla kosteahkoon kämmeneen pieni määrä riisiä. Puristellaan hennosti palleroksi tai soikulaksi. Ja päälle mitä nyt laittaakin, ja vielä hento puristus, jotta päällys tarttuu riisiin. Tässä kohtaa voi sormilla muotoilla sitä riisiä palloksi, soikoksi, neliöksi...


Vasemalla veget äidin makuun ja oikealla on katkarapu- sekä lohisushit tyttären makuun.
Vegesushit. Lautasella kupissa soijaa ja vieressä tujaus wasabia.
Oikeaoppinen sushikokki sipaisee wasabia aina myös paloihn.
Mä oikaisin tänän tuosta, sillä tytär ei oikein pidä wasabista, ja
jotta kasvisosatkin maistuvat nuorelle, on oikaisu tehty...

Tuossa vegaanitarjottimella on näitä:

-kaltattu tomaattilohko riisin päällä (noria eli merilevää ympärillä)
-kesäkurpitsa lohko, päällä keitty porkkanasiivu + kurkun kuorikoriste (noria ympärillä)
-päärynälohko (kyllä!) päällä avocadosiivu (ympärillä noria)

Tomaatin kalttaus: Keitä vettä. Leikkaa ristiviilto tomaatin päälaelle. Laita tomaatti muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen. Kun ristiviillossa alkaa kuori kipristyä, ota tomaatti ja laita se todella kylmään veteen (kypsyminen pysähtyy). Anna olla hetki. Nosta ylös ja kuori (irtoaa nyt helposti). Sushia varten leikkaa ensin neljään lohkoon. Ota tässä kohtaa siemenkota pois: leikkaa kantapuolen kova kohta irti, ja siemenkota saattaa jo irrota itsestään. Jollei niin veitsellä/lusikalla/käsin autat hieman, jotta jää "tomaattivene". Jos suuria tomaatteja (mulla oli) leikkaa lohko vielä puoliksi, eli yhdestä tomaatista saat n. 8 venettä, joista teet sushit.

VINKKI: kaikki tomaatin siemenkodat, kesäkurpitsan lohkoleikkauksessa (sekä päärynä) ylijäämäpalat säästetään tietenkin. Ne voi käyttää salaattiin, smootheihin tai jos tekaisisi raakatomaattikastiketta...ks. aiemmat blogit vaikka kesäkurpitsapastasta, soossiin "uppoaa" ...


Rajana on mielikuvitus. Olen tehnyt susheja keitetystä perunastakin: Makeja (maki tarkoittaa niitä kääretortun tapaan käärittyjä rullia). Toimii. Tästä voi käydä "kuolaamassa" lyhyen oppimäärän, minkänäköisiä versioita niitä tuolla Japanissa taiteillaan: sata erilaista... Ei siis todellakaan tarkoita "raakaa kalaa" niinkuin toiset vieläkin harhaluuloisesti luulevat. Sushi. Riisin kanssa. Itse söin Intiassa (meillä oli nyyttikestit, ja jokainen vei "kansansa tuotetta" Temarizushia (linkissa nr.58) eli pelkkiä maustettuja riisipalloja. Ihania! Minä vein muuten pinaattikeittoa - hittituote.)

Soijaa kuppiin, wasabia kyytiin ja..
Nam!
Nam!
Nam!


43. (vaniljakiisselimäinen) Appelsiinimarmeladi

Jotain uutta, jotain vanhaa... Minä se olen pikkutytöstä asti tykännyt erittäin paljon sellaisesta appelsiinimarmeladista, jossa on ne appelsiinin kuoret mukana. Vanhan ajan resepti, jota mamma (isänäiti) käytti. Ihanasti kirpakkaa ja makeahkoa. Nykyiset kaupan versiot ovat aivan liian makeita meikämakuun. Siitä syystä päätin tehdä itse. Mutta keittämättä.

Tämä on kyllä enemmänkin jotain appelsiinimarmeladin ja vaniljakiisselin risteytystä. Mutta ei se haittaa. Minäpä tykkään myös vaniljakiisselistä...

Jauhoa en useinkaan syö, mutta nyt tyttären syysloman viikonloppu ja hemmottelin (kaupan) croisanteilla. Kyllä niitä jokunen sujahti meikäläisenkin (pariisilaisia katukahviloita rakastavaan) suuhun.


AppelsiininKuoriMarmeladi - Vaniljakiisselimäisenä
-melkein raakamarmeladia (paitsi tofu)





Tarvikkeet
1 appelsiinin kuori
1 appelsiinin mehu
150 g (puoli pakettia) pehmeää tofua
1/2 - 1 dl chiasiemeniä
2 tl hunajaa (agavea tai muuta siirappimaista makeutta)
1-2 tl vaniljajauhetta
ripaus steviaa
ripaus hyvää suolaa


Valmistus:
Pese appelsiini todella hyvin kuumalla vedellä ja esim. tiskiaineella. Todella hyvin (oli sitten luomu tai ei). Raasta appelsiinin kuori. Purista appelsiinin mehu. Laita nämä kuppiin ja lisää siihen chiasiemenet. Ensin vähemmän, ja tunnustele noin 10 min kuluttua, onko turvonnut sosemaiseksi. Jollei ole, lisää siemeniä. (Ei liian tönköksi.) Turvottele appelsiini-siemenseosta huoneenlämmössä vähintään 15 min. Sitten lisäät pehmeän tofun ja muut ainekset. Tofun saa helposti rikottua ja sekoitettua haarukalla. Tulee kivan vaniljakiisselimäistä. Juuri tuosta syystä on osa makeudesta hyvä olla hunajaa tai jotain siirappimaista (agave, vaahterasiirappi...), sillä sokerilla ei tule sama koostumus. Maista ja lisää makeutta, jos tarpeen. Tosin tämän on tarkoitus olla aavistus "pirtsakkaa".

Purkkiin ja säilyy jääkaapissa noin viikon.

Tämä marmeladi on sopivan notkeaa, jotta sen saa "ujutettua" croisanttiin sisälle. Nam!


VINKKEJÄ:
-halutessaan voi tofun jättää pois, ja laitaa enemään chiasiemeniä. Mutta Tofu on hyvää ravinnetta (soija on proteiinirikasta) joten siinäkään mielessä ei pöllömpi "hilloke"...

-halutessaan voi myös appelsiinin kuoren jättää pois, mutta siinä kuoressa ne kaikki appelsiinin eteeriset öljyt ovat. Katso vaikka sivusta, kun puristat pientä kuoren palaa, ja siitä pirskataa öljyä...

-tätä voisi varmaan käyttää jonkun raakapiirakan päällysteenä / täytteenäkin. Itse laitan vähän tuonkaltaista viikunakakun päälle (tuoreet viikunat tulee juuri tämän seoksen päälle)





keskiviikko 15. lokakuuta 2014

42. Palsternakka(omena-päärynä)sosekeitto

Mikä näissä sosekeitoissa oiken on, että ne on niin hysteerisen hyviä. Niinkuin tämäkin palsternakkakeitto. Ei tästä tosin hysteeriseksi tule, sillä kuulema ennen muinoin hysteriaa hoidettiin palsternakalla..

Tässä voi myös unohtaa perunan (sellaisiakin soppareseptejä on). Laitetaan vähän muuta. Simppelisti.

Palsternakka-Omena-Päärynäsosekeitto



Tarvikkeet (ei ole monimutkaiset)
pari isoa (kotimaista) palsternakkaa
pari hapahkoa (kotimaista) omenaa
1 makea päärynä
1-2 valkosipulinkynttä
hyvää suolaa, ripaus valkopippuria




Valmistus
Kuori ja pilko palsternakka ja keitä se pienessä määrässä vettä aivan pehmeäksi. Sillä aikaa kuori ja pilko omenat ja päärynä. Omenat tukevat hapokkuutta ja päärynä makeutta. Anna pilkotun omenan raakakypsyä huoneenlämmössö (se vähän ruskettuu). Kun palsternakka on kypsää, pistä kaikki mixeriin ja mixaa soseeksi. Valmis.
Vettä voi lisätä sen mukaan, kuinka sakeaa haluaa. Ja maista suola.


VINKKI: toisinaan teen tämän omenamehuun. Sitä ei keitetä, vaan lisätään omenien sijaan 1-2 dl (luomu) omenamehua mixausvaihessa. Tuolloin keitinlientä ehkä vähän pois. Hyvää on mehustakin, mutta omenista parempaa...


tiistai 14. lokakuuta 2014

41. Kolmen-kaalin-keitto

Ihan liian helppoa. Syödä kaalia siis, mutta myös valmistaa tämä soppa. Mahtavan hentoa, lämmittävää syystiistain ruokaa. Ihanan vihreää.

Tosin mukaan kannattaa lisätä muutakin: olikos se kiinalaiset, jotka viisaudessaan sanoivat "Syö joka päivä jokaista väriä"...


Lisää kuvateksti


Kolmen-kaalin-keitto

Tarvikkeet
1 suuri broccoli eli parsakaali
1 keskikokoinen kukkakaali
3-6 lehteä lehtikaalia (mitä enemmän laittaa sitä "vihreämmältä" maistuu)
1-2 valkosipulin kynttä
hyvää suolaa: käytin itse sekä himalajan suolaa että ns. savusuolaa, joka antoi sen jujun
(jollei ole savusuolaa, voisi laittaa vähän soijaa)
ripaus mustapippuria



Päälle:
soijapaahdettuja kurpitsansiemeniä tai siemen-pähkinäsekoitusta, tekotapa sama
pilkottua tuoretta lehtiselleriä sekä paprikaa



Valmistus:
Laita puolisen litraa vettä kattilaan ja putsatut (ruodit, kannat, yms. pois) pilkotut kaalit. Laita myös valkosipulin kynnet sekä suolaa ja vähän pippuria. Valkosipulia ei liikaa, jottei se varasta showta hennolta kaalilta. Keitä kypsäksi noin vartti. Tarkista, että nestettä on kaiken aikaa hieman, mutta ei tarvitse ylikellua, jotta sopasta tulee riittävän sakeaa.

Sillä aikaa kun kaalit kiehuvat, paahda kurpitsansiemenet ja pilko selleri sekä paprika. Mixaa kiehuneet kaalit liemineen soseeksi. Jollei ole mixeriä, keitä pidempään, jolloin saat keiton soseutettua käsinkin jollain "survimella". Tuolloin pilko lehtikaali jo alussa tosi pieneksi. Se ei survoudu käsin.


Vinkki:
Päälle voi laittaa myös paahdettuja leipäkuutioita, jos leipää syö.
Tai tofupaloja paistettuna tai "raakana"...

Sosekeiton kanssa eli päällä on ainankin minun suussani mukava olla jotain rapsakkaa pureskeltavaa.



maanantai 13. lokakuuta 2014

40. Kolmen-kaalin-salaatti

Luin jostain (Satokausikalenteri? Martat? mistä lie), että suomalaiset syövät liian vähän kaalia. Mitä, mitä, mitä! Äkkiä kaalia pöytään. Se on mahtavaa superruokaa. Paljon C-vitamiinia, kuituja... ja on se hinnaltaankin hyvä tuote.

Seuraava on helppo ja nopsa ohje joko lisukkeeksi, leivän päälle tai miksei sellaisenaan. Pidän itse coleslaw -tyyppisistä kaalisalaateista, mutta tässä jippo on kaataa tulikuumaa vinegretteä kaalien päälle, jolloin ne kypsyvät. hieman ... eivätkä ehkä aiheuta vatsalle "luvattomia ilmatilan loukkauksia".




Kolmen-kaalin-salaatti

Tarvikkeet

1 pieni kukkakaali
1 pieni valkokaalikaali
4-5 lehtikaalin lehteä
1 paprika
2 porkkanaa
1 tl suolaa
2 rkl kookossokeria

Liemi
2 dl öljyä
3 dl omenaviinietikkaa
2-3 tl hyvää suolaa
2-3 rkl kookossokeria (tai hunajaa / agavea / muuta makeutusta)




Valmistus:
Raasta valkokaali todella ohuiksi suikaleiksi. Mixerillä helppoa, mandoliinilla ok, ja jollei näitä ole on juustohöylä veistä parempi kapine tässä. Raasta porkkanat. Hienonna lehtikaali pikkusuikaleiksi, ja pilko (tai mixaa) kukkakaali ihan pieneksi. Pilko paprika pikkukuutioiksi. Ainekset kippoon, sekoita huolella ja ripottele joukkoon kookossokeri sekä (yrtti)suola. Jätä maustumaan ja valmista liemi.

Laita liemiainekset pikkukattilaan ja kuumenna kiehuvaksi saakka. Kun pulpahtaa pari kertaa, sekoita huolella (älä säikähdä, jos tuntuu että alkaa kuohahtaa yli: viinietikka ja öljy "kisailevat" kuumina näin). Kaada liemi heti kiehuvan kuumana raasteen päälle. Sekoita hetken aikaa huolella. Maista suola - saa olla hivenen suolaista, sillä kaali syö pian suolan pois.

Ota "pulikka" tai puhdas pullo ja ala nuijia raastetta siten, että se painautuu kunnolla kasaan. Nuiji hetken aikaa huolella. Kaalin maku paranee, kun sitä nuijii. Jätä huoneen lämpöön tekeytymään hetkeksi (30 min). Kun öljy on jäähtynyt ja kypsentänyt kaalia, voit siirtää kylmään.

On parasta seuraavana päivänä (tai siitä eteenpäin), jos malttaa odottaa. Minä en malta.
Mahtavaa lisukkeena, mutta myös erinomaista leivän päällä. Minä kun en leipää juurikaan syö, korvaan leivän milloin kesäkurpitsasiivuilla milloin milläkin. Tässä (yläkuva) on merilevää eli noria.

VINKKI:
Kun tekee, niin kannattaa tehdä iso erä, sillä tämä "paranee mennessään"...
Aina, kun kiposta ottaa, kannattaa sekoittaa ensin, että pohjalle painunut liemi sekoittuu tasaisesti.
Kun on ottanut, kannattaa taas nuijia/painella kasaan muhimaan...


lauantai 11. lokakuuta 2014

39. (vegaani) Appelsiinirahka-Viikunakakku

Tänään (11/10) on tyttöjen päivä. Täällä on talo tyhjänä, tytär liikenteessä. Päätin tehdä jotain mistä niin pidän: säveltää. En kyllä musiikkia. Johtuuko sävellysinto siitä, että siivouksen lomassa pauhasi telkusta "Leila leipoo Ranskassa" -ohjelma...

Päätin tehdä jotain hyvää ihan vain itselleni. Monta päivää on tehnyt mieli tuoreita viikunoita (Jollet tiennyt niin kerrottakoon, että  lasillisessa viikunoita on yhtä paljon kalsiumia kuin lasillisessa maitoa. Viikunoita suositeltiin joogin kasvisruokavalioon tuolla Intian maaperällä. Jaksaa "haba" joogapunnertaa.) Vegaanirahkaa: kysele Vegekaupasta...

Vegaani Appelsiinirahka-Viikunakakku
(on myös raw food eli kakku, jota ei paisteta lainkaan, valmistus n. 10 minuutissa)



Tarvikkeet:

Pohja
1,5 dl saksanpähkinöitä
1,5 dl parapähkinöitä
6 tuoretta taatelia
1/2 tl himalajansuolaa
1/2 tl aitoa vaniljaa

Rahkatäyte
1 purkki vegaanirahkaa (tehty pääosin manteleista + kookosöljystä, joten ehkä mantelivoi kävisi)
1 appelsiinin kuori
1/2 appelsiinin mehu
ripaus vaniljaa
2 tl kookossokeria
(laitoin myös hieman steviaa)

Päällys
-appelsiinilohkoja (1/2 appelsiini)
-viikunalohkoja (tässä 3 viikunaa)
-karamellisoituja kookoslastuja

Valmistus

Tee ensin pohja. Pähkinä mixeriin ja atomeiksi. Lisää taatelit + muut ainekset. Vuokaa ei tarvitse rasvata, sillä parapähkinät alkavat irrottaa itsestään rasvaa mixatessa. Laita päällystahna vuokaan ja painele kevyesti tasaiseksi. Ei kannata painaa tönkkö-tiukkaan, sillä saa olla hieman muropohjamainen. Laita kylmään (jääkaappi / pakastin) teketymään ja odottamaan.

Tässä sellainen n.20cm halkaisijaltaan oleva vuoka. Mitään irrotettavia reunoja en tarvitse, sillä 100%
todennäköisyydellä syön suoraan tuosta. Eli lautanenkin olisi käynyt...


Tee täyte. Vatkaa rahkaa "rikki" haarukalla. Lisää appelsiininkuori, -mehu, kookossokeri ja vanilja. Rahkatäyte saa olla aika makeaa, sillä viikunat eivät ole luonteeltaan makeita, ennemminkin raikkaita. Appelsiinin voi toki vaihtaa sitruunaan. Minun suussani sitruuna ei sävelly viikkunan  kanssa yksiin, kuten aplari tekee. Anna täytteen tekeytyä hetki kylmässä.



Paahda kookoslastuja (n. 2 dl) kuivalla pannulla (ei rasvaa). Ole tuntosarvet tarkkana. Kuten kaikissa pähkinöissä (kookoskin pähkinä), paahtaminen on nopeaa hommaa ja palaa helposti. Heti kun hentoinen tuoksu alkaa tuntua, lisää joukkoon n. 1 rkl kookossokeria. Sekoita hetki ja kookossokeri sulaa ja tarttuu lastuihin. Anna jäähtyä hetki, jotta kovettuu kivan rapsakaksi.

Ota pohja kylmästä. Levitä rahkatäyte päälle. Asettele päälle viikunasiivut (ja appelsiinisiivut, jos noita laitat). Lopuksi vielä kookoskruunu. Tottahan kookos voi olla vierellä kupissa, ja sitä lisää jokainen halutessaan. Kaikki eivät pidä kookoksen mausta, vaikkakin karamellisoitu on vähän toinen juttu.

Jollei lainkaan pidä kookoksesta - edes karamellisoituna - voisi päälle ehkä
lirutella agavesiirappia tai keittää oman makusiirappinsa vaikka appelsiinista ja kookossokerista.


Valmis! Ja "teko- & paistoaikaa" meni koko kakun tekemiseen alle 10 minuuttia, koska ei tarvitse kylmässä hyydyttää tunteja, kuten monia raakakakkuja. Näppärä siis, jos yhtäkki tulee kaffevieraita tai kuten minulle kävi: alkaa tehdä mieli jotain herkkua.

Nyt sopivaa leffaa etsimään, kaffet kuppiin, jalat soffalle ja nauttimaan...


perjantai 10. lokakuuta 2014

38. vegaanin Arkisushi

Perjantai-illan äkkinälkä, joten tehdä tempaisin vegaanin arkisushin. Tai melkein vegaanin: agave oli loppu, joten nyt meni hunajaa...

Tämä on niin nopea, niin terveellinen (semi-raw) ja todella-todella hyvää. Aikoja sitten opin ns. japanilaisen opiskelijan arkisushin (tehdään keitetystä riisistä, majoneesista ja purkkitonnikalasta). Ja tuo toimi tässä insipiraation lähteenä.


Nori-arkit on neljässä osassa, päällä "täytettä" sekä avocadoa että kunnon sipaisu wasabia.
Vähempikin riittää mutta tämä donna pistää "ihan miehekkäästi"...

Jumbopaketteja noria saa mutten ainakin Lpr Appelsiini Shopista (joka joogasalin alakerrassa).
Vegetunaa voi kysellä taas Vegekaupasta...

Vegaani Arkisushi


Tarvikkeet

Norilevyjä (merilevää)
Wasabia (japanilaista piparjuuritahnaa)
1 avocado

2 dl kukkakaali"riisiä" raakana
2 dl pehmeää tofua
2 dl vege-tonnikalaa

2 rkl Soijaa
1 rkl Agavesiirappia (tai hunajaa, joka ei vegaanijuttu)
1 valkosipulin kynsi

Kuvassa ei näy avocado, muut kaikki kyllä. Tuo vegetuna on todella autenttisen oloista!
Suosittelen näin lihattomana vege-lokakuun kokeiluna, vaikkei kasvissyöjä "virallisesti" olisikaan...


Valmistus:

Sekoita pehmeään tofuun soija, agave (oli täällä loppu, joten pistin hunajaa) ja hienoksi raastettu/pilkottu valkosipuli. Anna tämän seoksen maustua hetki, valmista sillä aikaa kukkakaali riisi. Jauha kukkakaali mixerillä rouhemaiseksi (ei ihan jauhoksi) eli "riisiksi". Tuon voi lämmäyttää pannullakin, jotta vähän kypsyy. Itse pistelin tuosta suoraan raakana, jotta kaikki aromit tallessa.

Vasemmalla tofu sekoitettu lusikalla, ja siinä jo soija, hunaja ja valkosipuli.
Oikealla on mukana jo kukkakaaliriisikin sekä vegetonnikala.


Sekoita 2 dl kukkakaaliriisiä tofuseokseen ja lisää siihen  myös vegetonnikala. Maista tietenkin, että on oman suun makuista. Tähän seokseen voi lisätä wasabiakin, mutta minä tapani (ja japanilaisen tavan mukaan) sipaisin sitä noriin.

Pilko 1 norilevy aina neljään osaan. Laita 1-2 tl täytettä norilevyn päälle, wasabia ja avocadosiivu. Siitä sitten suuhun sopivalle rullalle tai muuhun muotoon ja "ääntä päin"...

Hyvää ja helppoa. Ja pikaruokaa! Näin viikon päätteeksi.

perjantai 3. lokakuuta 2014

37. (vegaani) Cheese Cake

Vegaanin juustokakku - kakku, joka ei ole juustoa nähnytkään! Eikä myöskään uunia. Raw food siis.

On hassua, kuinka tuo käsite kakku muuttuu raakaruokailussa. Kakkuhan on perinteisesti herkkua, jota nautitaan harvoin ja ehkä ruuan päälle. Raakaruokailussa kakku on täysipainoinen ja jyty ateria. Sen voi syödä napostella aamulla, päivällä, illalla. Ihan ruokana! Mahtava juttu.

Pidettiin yksi teemahetki hyvinvoinnista, ja tehdä tempaisin tuollaisen "juustokakun".


Cheese Cake”

Raakakakku, joka ei ole juustoa nähnytkään...
on vegaani ja proteiinirikas! Voimaruokaa...


Kuvassa on se, mitä kakusta oli teemasession jälkeen jäljellä.
Ei paljoakaan - taisi maistua...

Kuvassa on myös vegaanitryffeleitä. Niissäkin on tällä kertaa mukana aloe veraa, sitä persikkanektaria, jossa aloeta. Kysele lisää, jos haluat tietää...


Pohja:
9 taatelia
2 dl manteleita / cashewpähkinöitä
1 tl vaniljajauhetta
1 dl kookoshiutaleita
1 rkl kookosöljyä
2 rkl raakakaakaojauhetta
1/10 tl steviajauhetta (todella vähän!)
(tai 1 rkl agavesiirappia / hunajaa...)
ripaus himalajansuolaa

Liota manteleita/pähkinöitä muutama tunti. Jos taatelit ovat kovia, liota myös niitä. Mixaa pähkinät ja suola sekä vanilja. Lisää taatelit ja loput ainekset ja mixaa tasaisemmaksi. Painele vuokaan ja laita vuoka pakkaseen odottamaan täytteen valmistumista.

Päällys:

3 dl cashewpähkinöitä
175 g kesäkurpitsaa
1 dl kookosöljyä
¼ tl steviajauhetta
(tai 1 dl agavesiirappia / hunajaa...)
1 mitta Forver-Ultra soijavanilja-jauhetta
1 sitruuna (mehu sekä kuoriraaste)
½ dl chiasiemeniä

Liota pähkinöitä muutama tunti. Kuori kesäkurpitsa ja sulata kookosöljy. Mixaa pähkinät ja kesäkurpitsa tahnamaiseksi. Lisää sitruunamehu + kuoriraaste, kookosölhy. Mixaa. Lisää Ultra ja mixaa vielä hetki. Lisää chiasiemenet, mutta älä enää mixaa. Jätä tahna hetkeksi huoneenlämpöön, jotta siemenet turpoavat (n. 15 min). Kaada tahna kakkupohjan päälle. Laita pakastimeen 2-5 tuntia riippuen kuinka korkeareunaiseen vuokaan teet. Mitä matalampi, sen nopeammin kiinteytyy.

Ota noin tunti ennen tarjoilua pois pakastimesta. Koristele halutessasi sitruunankuorella. Itse laitoin vielä tuoretta minttuakin.



[Inspiraatio tähän kakkuun on saatu Strömsö-ohjelmasta, jossa tehtiin tämänkaltainen, mutta kuten aina, olen säätänyt reseptiä oman makupalettini suuntaan...]

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

36. Kansainvälinen kasvissyöntipäivä

Tänään on kansainvälinen kasvissyöntipäivä. Mahtava juttu - vaikken tätä aamulla muistanut...
Päivän kunniaksi kasvista pöytään. Tänään, niinkuin muinakin päivinä.

Maalaissalaattia




Tarvikket ja valmistus on selvittetty jo aiemmin. Joukkoonhan voi laittaa oikeastaan ihan mitä tahansa. Tällä kertaa meni mm. vegetonnikalaa, joka on yllättävän "aidon" makuista. Todella hyvää!


Jälkkäriksi täällä osoitteessa napoteltiin vegaani-tryffeleitä ja -salmiakkia. On tuokin resepti jo jaettu. Tässä pyöritelty kookosjauhoissa. Mitä sitä aina pyörää uudelleen keksimään...  Nami!